Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Išvežti gyvenimai ir likę randai

Spausdinti

1941 m. birželio 14 d. 3 val. nakties enkavedistai pradėjo masinius lietuvių areštus. Lietuviai ištisomis šeimomis buvo tremiami į Sovietų Sąjungos gilumą, į Sibirą. Per savaitę iš Lietuvos išvežta 30 tūkst. Lietuvos piliečių. Iki šiol tiksliai nenustatyta tikslaus ištremtųjų ir žuvusiųjų pakeliui į tremtį skaičiaus. Žmonės buvo tremiami krovininių traukinių vagonuose.

1941 m. prasidėję masiniai lietuvių tautos trėmimai Sibiro kryptimi per visą tremties laikotarpį pasiuntė beveik 300 000 tautiečių. Tai nesuvokiami skaičiai, kuriuos dažnai galima rasti istorijos vadovėliuose, tačiau ištremti buvo ne skaičiai, o žmonės.

Birželio 14-oji – ne tik tautos Gedulo, bet ir vilties diena. Vilties išgyventi, vilties sugrįžti į Tėvynę, vilties išvysti savo artimuosius.

Kumečių bibliotekos ir kultūros namų darbuotojos, Kumečių kaimo bendruomenė, nuvykę prie Tremtinių paminklo Peršėkininkų kaime, tremtinius pagerbė tylos minute, uždegė atminimo aukurą ir padėjo mėlynų „vosylkų“ (rugiagėlių) puokštę.

Kumečių bendruomenės moterys dainavo dainas, Kumečių dienos centro vaikučiai deklamavo eiles, skirtas tremtiniams. Nuolatinė bibliotekos lankytoja, Kumečių centro darbuotoja Albina Kasperavičienė trumpai apžvelgė sunkų tremtinių kelią ir gyvenimą tremtyje.

Kai turime tokią praeitį ir tokią patirtį, labai gerai suvokiame, kokios ateities norime Lietuvai. Mylėkime ją taip, kaip mylėjo tie, kuriuos šiandien prisimename. Mylėkime taip, kaip kiekvienas sugebame. Išlikime vieningi, stiprūs ir nepalaužiami!

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Kumečių filialo vyresn. bibliotekininkė
Nijolė Pocevičienė