Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Tėvo Stanislovo 100-ųjų gimimo metinių paminėjimas Simno bibliotekoje

Spausdinti

„Protas, valia ir jausmai – trys stygos, ir jos turi skambėti harmoningai.“
Tėvas Stanislovas

Kovo 15 d. Simno miestelio gyventojai rinkosi į biblioteką paminėti vienuolio kapucino, kunigo, pamokslininko, Lietuvos pasipriešinimo sovietinei okupacijai dalyvio, muziejininko, lietuvių liaudies meno puoselėtojo Mykolo Algirdo Dobrovolskio – Tėvo Stanislovo – 100-ąsias gimimo metines. Literatūrinę-muzikinę kompoziciją „Jautriai skleidęs dvasios šviesą“ pristatė Kalbos premijos laureatė Violeta Bakutienė.

Viešnia supažindino su Tėvo Stanislovo vienuolišku gyvenimu kapucinų bendruomenėje. Papasakojo apie jo ganytojišką darbą atkampiose parapijose, į kurias kasmet ir kasdien atvykdavo šimtai tikinčiųjų, ieškančių paguodos, patarimo ir palaiminimo. Pristatė ir kunigišką veiklą: Paberžėje sutvertą dvasinio ir intelektualinio gyvenimo centrą, gyvenimui prikeltą Dotnuvos vienuolyną, surinktas liturginių rūbų ir reikmenų, liaudies meno kūrinių kolekcijas. Akcentavo dvasinį ryšį tarp Tėvo Stanislovo gyvenimo pavyzdžio ir prioritetų bei Rilkės poezijos vertimų pabrėždama, kad abi asmenybės buvo paprastos, aiškios ir atpažįstamos, kaip kasdienės maldos žodžiai. Stiprus tiesumu, laisvumu ir drąsa, pažeidžiamai atviras ir kūdikiškai naivus, pelnęs šimtus epitetų ir vis tiek nesutelpantis į jokias formules – toks buvo Tėvas Stanislovas.

Renginio pabaigoje susirinkusieji: Laima Žemaitienė, Renė Janeckienė, Albina Sviderskienė dalijosi prisiminimais apie susitikimus su Tėvu Stanislovu. Renginyje dalyvavęs viešosios bibliotekos direktorius Aivaras Vyšniauskas padėkojo p. Violetai už dvasingas mintis ir prisiminimui įteikė knygą „Alytaus rajonas“. Už bendrystę su biblioteka padėkos raštu ir atminimo dovanėle buvo apdovanota Simno gimnazijos abiturientė Simona Pangonytė.

Dėkojame p. Violetai už įtaigų žodį apie iškilią, dvasingą ir nepamirštamą asmenybę, o savo ištikimiems klausytojams – už dalyvavimą.

 

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Simno filialo vyresn. bibliotekininkai
Lina Daniulevičienė ir Jonas Kazakevičius