Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Pažintis su Adomo Mickevičiaus gyvenimu bei kūryba parodoje „Žvelk širdimi tik į širdį!”

Spausdinti

Rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje veikia Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos darbuotojų parengta paroda, skirta žymiam lietuvių ir lenkų poetui, dramaturgui, publicistui Adomui Mickevičiui. Paroda parengta vykdant projektą „Adomo Mickevičiaus paveldas pasaulyje”, kurį remia Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Dešimtyje parodos stendų glaustai pateikiami svarbiausieji poeto biografiniai faktai, jo įžymiausi kūriniai. Medžiaga išdėstyta chronologine seka ir apima gan platų poeto gyvenimo ir veiklos laikotarpį, nuosekliai supažindina su svarbiausiais didžiojo kūrėjo gyvenimo bei kūrybos momentais. Siekiant parodą paįvairinti bei pagyvinti, padaryti ją dar labiau patrauklesne ir informatyvesne, čia pat pateikiami ir įdomiausi Adomo Mickevičiaus biografijos faktai.

Pasirodo, jog Adomas Mickevičius buvo ne tik įžymus literatas, rektorius ir dėstytojas, bet ir nelegalių draugijų bei mistinių sektų narys. Dar vienas įdomus faktas. Pasak šeimos legendos, akušerė, vos jam gimus, norėdama, kad vaikas užaugtų protingas, naujagimio virkštelę perpjovė padėjusi ant knygos. Žinant kokių kūrybinių aukštumų pasiekė poetas, teigiami tokio sumanymo rezultatai gan akivaizdūs. Taip pat sužinome, jog poetas buvo neabejingas ne tik poezijai, bet ir dailiajai lyčiai. Moterys buvo jo mūzos, tad pati didžiausia meilė ir patys gražiausi jo kūriniai buvo skirti Marijai (vadintai Marile) Ievai Vereščakaitei, su kuria, laikui bėgant, jų keliai išsiskyrė.

Dar vienas parodos stendas – „Adomo Mickevičiaus keliais“, skirtas didžiojo kūrėjo veiklai užsienyje: Lozanoje, Paryžiuje, Romoje, o kitame stende „Adomo Mickevičiaus fondas“ pristatomas nuo 1955 m. Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje kaupiamas kūrinių bei leidinių apie poeto gyvenimą bei kūrybą fondas, kuriam biblioteka suteikė Mickevičianos pavadinimą. Fonde kaupiami ir saugomi leidiniai lenkų, lietuvių, rusų, prancūzų, vokiečių ir kitomis kalbomis. Šiuo metu fonde yra daugiau kaip 1220 leidinių, kurių pavadinimų skaičius viršija per 900. Biblioteka pagrįstai gali didžiuotis pačiu seniausiu fondo leidiniu – 1828 m. Peterburge išleistu Adomo Mickevičiaus kūrinio „Konradas Valenrodas“ pirmuoju leidimu.

Paskutinis parodos stendas skirtas 2016 m. bibliotekoje pradėtam Mickevičianos restauravimui. 2016-2018 m. įgyvendinant projektą „Mickevičianos kolekcijos dokumentų restauravimas, konservavimas ir aktualizavimas“ per du metus restauruota 16 dokumentų, konservuota – 46.

Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje sukaupta įžymaus poeto kūrybos ir biografijos leidinių kolekcija reikšminga tiek tarptautiniu, tiek ir nacionaliniu lygmeniu (ypač Vilniaus regionui), yra aktuali mokslininkams, akademinei bendruomenei ir plačiajai visuomenei.

Ir nors lenkams Adomas Mickevičius – Lenkijos nepriklausomybės pranašas ir lenkiškumo simbolis, gudams – Naugarduko-Lydos apylinkių gamtovaizdžių ir papročių vaizduotojas, o lietuviams – savos žemės ir savos istorijos puoselėtojas, mums atmintyje jis išliks kaip žmogus ištaręs šventus žodžius: „Lietuva, mano tėvyne…“

Arnoldas Šatrauskas

Alytaus rajono savivaldybės viešoji biblioteka už parengtą parodą dėkoja Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešajai bibliotekai ir jos ilgamečiam direktoriui, dabartiniu metu Regiono bibliotekų metodikos ir vadybos centro vadovui Petrui Zurliui.