Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Gimtųjų žodžių apkabintas“

Spausdinti

Vasario 21-oji – Tarptautinė gimtosios kalbos diena. „Visų didžiausia tautos dovana yra kalba. Ji terodo jos kilmę, galybę ir senovės būdą“. Taip apie tautą ir kalbą XIX amžiaus viduryje rašė Simonas Daukantas knygoje „Būdas senovės lietuvių, kalnėnų ir žemaičių”. Lietuvių kalba turtinga, graži ir brangesnė už žemčiūgus. Ji – seniausia gyva indoeuropiečių kalba, besigiminiuojanti su sanskritu.

Vasario 21 d. Mergalaukio bibliotekoje vyko popietė ,,Gimtųjų žodžių apkabintas“, skirta Tarptautinei gimtosios kalbos dienai paminėti.

Susirinkusiems vaikams bibliotekininkė papasakojo, kad lietuviai nuo seno labai brangino savo kalbą. Ir nors mūsų tauta pasaulio žemėlapyje atrodo visai mažytė, laikas jos neišdildė iš Lietuvos sūnų ir dukrų lūpų. Net Rusijos carui uždraudus lietuvišką spaudą po nepavykusio 1863 m. sukilimo, ji išliko gyva motinų lūpose, kurios perdavė lietuvišką žodį savo vaikams. Jos nesunaikino nei lenkinimas, nei rusinimas, nei tremtys tiek XIX a., tiek mūsų šalį okupavus sovietams 1940 m. Ji išliko gyva net ir gūdžiuose Sibiro lageriuose.

Popietės metu bibliotekos jaunieji skaitytojai rinko įdomiausią žodį. Ant popieriaus lapų puikavosi bibliotekos lankytojų užrašyti ne tik vaikams puikiai žinomi žodžiai: pasaulis, kalba, namai, gėlės ir kt., bet ir sudėtingesnės rašybos žodžiai: sūkurys, beždžionė, vąšelis, nuopuolis, slenksčiai, sąžinė. Buvo ir tokių vaikams nežinomų žodžių, kurių reikšmę teko pasiaiškinti žodynuose ar žinynuose.

Susirinkę į biblioteką vaikai skaitė pasirinktas ištraukas apie lietuvių kalbos atsiradimą, jos saugojimą, reikšmę mūsų ateities kartoms, jos saugojimą.

Po to vaikai atliko pateiktas užduotis. Bibliotekininkė skaitė kūrinių ištraukas, o vaikai turėjo pasakyti autorių ir kūrinio pavadinimą, taisė žargoną, barbarizmus ir svetimybes, ant lapų rašė pačius gražiausius lietuviškus žodžius. Vyresnieji spalvingai perrašė Lietuvos valstybės himną, o mažieji spalvino tulpes Lietuvos vėliavos spalvomis.

Baigdama renginį bibliotekininkė paragino mylėti ir branginti savo kalbą taip, kaip ją mylėjo ir brangino mūsų senoliai.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Mergalaukio filialo vyresn. bibliotekininkė
Sigutė Karčiauskienė