Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Edukaciniai užsiėmimai Krokialaukio bibliotekoje ,,Suprask ir priimk ,,kitokį“

Spausdinti

Rugsėjo mėnuo siejamas su mokslu, su raštingumu. Raštingumo samprata susijusi su besikeičiančiais visuomenės poreikiais. Šiuolaikiniam žmogui svarbūs ne tik kalbos vartojimo įgūdžiai, bet ir bendravimo gebėjimai, profesinė, informacinių technologijų kalba.

Krokialaukio viešoji biblioteka sulaukė svečių iš Lietuvos aklųjų bibliotekos. LAB Informacijos išteklių centro vadovė Dalia Balčytytė su kolegomis surengė du edukacinius užsiėmimus: „Sukurk atviruką nematančiam draugui“, skirtą pradinių klasių mokiniams, ir biblioterapinį užsiėmimą vyresnių klasių gimnazistams ,,Kaip aš priimu ,,kitokį” nei aš?”

Svečiai papasakojo, kuo skiriasi aklųjų biblioteka nuo įprastos bibliotekos, kuo skiriasi reginčiųjų ir neregių knygos. Parodė mums Brailio raštą, šiuo raštu parašytas knygas. Papasakojo ir parodė taktilines knygas, skirtas regos negalią turintiems vaikams. Kiekvienas galėjo užsimerkęs „paskaityti“ tokią knygą. Taip pat paaiškino paveikslėlių neregiams kūrimo taisykles.

Regintys žmonės patiria neapsakomą malonumą žiūrėdami į įvairius paveikslus, žurnalų, knygų iliustracijas, o neregiai susipažįsta su piešiniais liesdami jas pirštais – ,,mato savo rankomis“. Kūrybinių dirbtuvių metu mokiniai ne tik susipažino su neregiams kuriamų iliustracijų savitumais, bet ir kūrė atvirukus nematančiam draugui. Buvo išdalintos įvairios priemonės: popierius, trafaretai, žirklės, klijai, spalvoti, blizgūs karoliukai, sagos. Mokiniai noriai įsitraukė į kūrybos procesą. Jie džiaugėsi savo sukurtais atvirukais, kuriuos galės parodyti šeimai ir draugams.

Vyresnių klasių mokiniai dalyvavo biblioterapiniame užsiėmime ,,Kaip aš priimu ,,kitokį” nei aš?”, kuriame jie daug sužinojo apie tai, kaip reikėtų bendrauti su negalią turinčiais žmonėmis, kaip su jais susidraugauti, kad jų vidinis pasaulis yra toks pats kaip ir mūsų, tik jiems sunku su mumis bendrauti. Šis edukacinis užsiėmimas padėjo mokiniams suprasti, kad yra žmonių, kurie skirtingai suvokia pasaulį, skirtingai jaučia, mąsto, mato aplinką, bet dėl to nėra mažiau vertingi.

Renginio metu mokiniai pažino su raštingumu susijusias vertybes: draugiškumą, kūrybiškumą, smalsumą, saviraišką. Tai buvo ir tolerancijos pamoka – suprasti, atjausti silpnaregį ar kitą negalią turintį draugą.

Dėkojame bičiuliams iš LAB už draugystę ir bendradarbiavimą. Džiaugiamės, kad yra tokios iniciatyvos, skatinančios vaikų kūrybiškumą ir ugdančios toleranciją ,,kitokiam“.

 

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Krokialaukio filialo vyresn. bibliotekininkė
Daiva Kalasauskienė