Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Daugų bibliotekoje aptarti „Skaitymo iššūkio“ rezultatai

Spausdinti

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Daugų filialas projekte „Vasara su knyga“ sėkmingai dalyvauja jau antrus metus. Projektu siekiama skatinti visuomenę domėtis literatūra, skaitymu.

Birželio 1 dieną visoje šalyje startavo projektas „Skaitymo iššūkis“, kviečiantis įvairaus amžiaus žmones skaityti penkias pasirinktas knygas pagal tam tikras temas. Ta proga mūsų biblioteką aplankė penktokai su mokytoja Irena Sakalauskiene.

Visi buvo ryžtingai nusiteikę dalyvauti projekte ir per vasarą perskaityti po penkias knygas. O kai kas ir daugiau. Labai džiaugiamės jų ryžtu, tad mielai užregistravome visus, norinčius dalyvauti šioje akcijoje. Vaikams taip pat padėjome išsirinkti knygas, kurių nemažai radome „Skaitymo iššūkiui“ paruoštoje parodoje ir visus išlydėjome vasaroti, dėkodamos už dalyvavimą bibliotekos projekte ir primindamos šios akcijos šūkį: „Vasara be knygos – ne vasara”.

Varžytuvių metu mes raginome ne tik skaityti knygas, bet ir dalyvauti įvairiuose renginiuose. Bibliotekoje organizavome garsinius skaitymus, edukacines veiklas skaitytojams, skatinome ne tik skaityti, bet ir dalyvauti diskusijose, pokalbiuose apie literatūrą. Penktokai buvo aktyvūs, lankė biblioteką visą vasarą, skaitė, registravo savo perskaitytas knygas internetiniame puslapyje, dalyvavo momentiniuose konkursuose, tikėjosi laimėti loterijose.

Šių metų „Skaitymo iššūkis” baigėsi, labai džiaugiamės savo filialo skaitytojų aktyvumu. Tai rodo, kad daugiškiai skaito, dalyvauja skaitymo skatinimo projektuose, kad jiems biblioteka yra svarbi. Baigėsi vasara, baigėsi ir vasaros „Skaitymo iššūkis“, tad norėtųsi trumpai aptarti, kaip sekėsi mūsų penktokams.

Pirma pakopa įveikta, visi perkelti į šeštą klasę, antra pakopa – daugelis užsiregistravo iššūkyje, trečia pakopa – dešimt vaikų įveikė iššūkį. Tai Kajus, Augustė, Elsinta, Viktorija, Skaistė, Danielius, Justinas, Laura, Karolis, Redas. Kitiems pritrūko sėkmės, kai kas sirgo, buvo išvažiavę, negalėjo knygų užregistruoti internetu, bet apibendrinant projektą, visi turėjo ką pasakyti ir pristatė bent po keletą knygų, kurias perskaitė šią vasarą.

Paklausus vaikų, ar jie dar prisimena pateiktas užduotis, šeštokai drąsiai vardijo patikusias temas. Vieniems patiko knygos apie atostogas, kitiems, kurioje minima profesija, tretiems – gimimo metais parašytos knygos. Vaikams labai patiko ir mokytojos sugalvota užduotis: pagrindinius knygų herojus apgyvendinti lietuvių kalbos klasėje. Paklausti, ar norėtų tokių atostogų, kokios aprašomos knygose ir kodėl – mintimis nuklydome į įsimintiniausius vasaros prisiminimus.

Atsakymas į klausimą, kuri užduotis buvo sunkiausia, daugelį suglumino. Pasirodo – tai draugo rekomenduota knyga. O mums visiems atrodė, jog tai lengva užduotis. Iššūkio metu mokiniai vieni kitiems rekomendavo knygas, aptarė, kuri įdomi, kurią lengva skaityti, kai kam teko skaityti storas, sunkiai įveikiamas draugo rekomenduotas knygas.

Kadangi mūsų šalis šiemet mini Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį, tai viena iš užduočių buvo perskaityti knygą, susijusią su Lietuva. Vaikai noriai skaitė ištraukas iš knygų apie Lietuvą, išgirdome įvairių žanrų ir stilių tekstus. Moksleiviai lengvai atsakė ir į klausimą, kokios vietovės paminėtos knygose.

Popietės pabaigoje vaikai atliko dar vieną užduotį: surašė perskaitytas knygas bei jų autorius į lapą, taip apibendrindami savo vasaros darbą. Dabar turime puikų stendą – šeštokų pagamintą skaitymo skatinimo priemonę.

Dėkojame šeštokams, jų mokytojoms Sigitai Juškevičienei ir Irenai Sakalauskienei už bendradarbiavimą. Manome, kad visi ženkliai prisidėjome prie skaitymo skatinimo ir jo populiarinimo.

 

Alytaus rajono viešosios bibliotekos
Daugų filialo vyresn. bibliotekininkės
Lina Jakimavičienė ir Valė Remeikienė