Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Unikalumas – jaunimo garantijų iniciatyvos koordinatoriaus darbe

Spausdinti
Šiandienos aplinkoje labai mažai dėmesio skiriama žmogaus vidiniams išgyvenimas ir jausmams. Tai tema, kuria kalbėti labai nemadinga ir sunku, nes taip apnuoginama siela, propaguojamas silpnumas.

Projektas „Atrask save“ ir koordinatoriaus pareigybė suteikė galimybę išsiaiškinti jaunuolių emocijas ir jausmus, išgryninti poreikius ir padėti spręsti problemas. Prie kiekvieno jaunuolio reikėjo prisitaikyti keičiant kalbėseną ir veiksmus, atsižvelgiant į nuotaikas ir susitapatinant su jaunais asmenimis.

Svarbiausia, kas suteikė šiai darbo pozicijai išskirtinumo, tai sugebėjimas įžvelgti ir pamatyti kiekviename jauname asmenyje teigiamas savybes, apčiuopti nusivylimą, kurio negali matyti aplinkiniai. Šie asmenys, nėra pasižymėję gerais darbais ar pasiekimais, suformavę neigiamą nuomonę apie save ir aplinkinių atžvilgiu “nurašyti”.

Pirmas etapas

Pasitikėjimas ir kontaktinio ryšio užmezgimas. Tai pats svarbiausias etapas nuo kurio priklauso sėkmingi rezultatai. Jeigu sugebi tikėti tuo ką darai ir įžvelgti prasmę, jaunas asmuo pasitiki ir tiki tavimi, žino, kad tu gali jam padėti ir kartu galime siekti bendro tikslo. Teigiami rezultatai bus tik tuomet, kai jaunas asmuo pats norės keistis ir keisti aplinką, ieškos naujų galimybių. Jeigu šiame etape neatrandi bendrų sąlyčio taškų, jaunuolis patiria spaudimą ir įsakmų toną, bendradarbiavimas trunka labai trumpai ir jaunuolis atsisako dalyvauti projekte arba dingsta be žinios.

Antras etapas

Įgyvendinimas numatytų veiklų. Šis etapas svarbus tuo, kad šiame procese patampi draugu, pažįstamu ar asmeniu, kuris gali tave išklausyti, padėti ir suprasti. Šiuo metu svarbu realiai jaunam asmeniui padėti: susitvarkyti dokumentus, padėti užpildyti prašymus, aplankyti įstaigas, suteikti informaciją, kuri jam naudinga šiuo metu, bet ne vėliau. Svarbu palaikymas ir palydėjimas į darbo pokalbius ar mokymosi įstaigas, tarpininkavimas lydint į valstybines institucijas. Veiklų metu, visos pastangos skiriamos parodyti jaunam žmogui galimybes ir žengti pirmą žingsnį drauge, pasikeitimų keliu. „Tai etapas, kai turi pamaitinti skrandį, o tada gali dirbti su protu“.

Trečias etapas

Rezultatai ir draugystė. Šio proceso metu, jaunuoliai patiria pripažinimą, įžvelgia pokyčius arba neprisitaiko prie aplinkos, reikalavimų ir nubrėžtų ribų. Tiems, kurių motyvacija ir savivertė pabunda, laukia džiuginantis galutinis rezultatas (įsidarbina, išgrynina poreikius, keičia aplinką, pradeda mokytis, savanoriaudami patiria įvertinimą, atranda save) bei įsilieja į socialinę visuomenę, jaučiasi įvertintais ir lygiaverčiais aplinkiniams. Liūdna, tačiau kita dalis jaunuolių pajutusi ribas (kiekvienos dienos ruoša į darbą ar mokymosi įstaigą, pareiga atvykti laiku, rėžimas, atsakomybės prisiėmimas darbe) ir psichologinį spaudimą, nesijaučia laisvai, nepritampa kitoje aplinkoje, nepasitiki kolegomis ir savimi, jaučiasi prastesni už kitus ir atkrinta. Jie sugrįžta į aplinką kur jaučiasi saugūs, nebenori rizikuoti ar keisti įpročius todėl vėl sugrįžta į pradinį tašką, kur asmenis sutikai.

Dar kita dalis jaunuolių tampa draugais ir pažįstamais, kai palaikomi draugiški santykiai ir po projekto baigimo dienos. Jie  skambina, praneša savo pasiekimus, džiaugiasi mažomis pergalėmis, paprašo konsultacijos ar pagalbos tam tikrose situacijose. Tai jaunuoliai, kurie ne tik pasitiki tavimi, bet peržengia ribą, tarp darbuotojo ir kliento, ir laiko lygiaverčiu asmeniu save su kitais žmonėmis.

Tai patys unikaliausi ir svarbiausi šio projektinio darbo aspektai, kurių nebūtų buvę galima pasiekti be mobilumo, vadovo palaikymo, bendradarbiavimo su kitomis įstaigomis Alytaus rajone ir pagalbos, kurią suteikė seniūnijų darbuotojai ir darbo biržos specialistai.

Projektas „Atrask save“ finansuojamas Jaunimo užimtumo iniciatyvos ir Europos socialinio fondo lėšomis.

 

Projekto „Atrask save“ vietos JGI koordinatorė
Laurita Marčiulionienė