Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Kitoks žmogus, kitokia patirtis savanoriaujant!

Spausdinti
Raimonda, tai mergina, kurios nevilioja miesto triukšmas, širdžiai nereikia judrių gatvių ir daugybės žmonių. Ji labai skiriasi nuo savo bendraamžių poreikiais, mąstymu ir veikla. Mergina gyvena kaime, miškingoje vietoje ir džiaugiasi gamtos apsuptimi. Raimonda, tikras kaimo žmogus, kuriam svarbu gamta, miškas, gyvūnai, ramybė. Tai mergina, kuri nori ūkininkauti ir nebūti priklausoma tik nuo darbo santykių, bet turėti papildomą garantą kaip išgyventi. Tai atidus ir labai savarankiškas jaunas žmogus, kuris turi laiko ir noro išbandyti savanorišką veiklą socialinėje srityje, kad galėtų išgryninti savo poreikius.

Šaltas žiemos popietes Raimonda savanoriavo Alytaus miesto bendruomenės centre, kur laiką leido su paaugliais jaunimo erdvėje. Jeigu iš pradžių jautė nerimą ir buvo susikausčiusi, nes tai nauja aplinka, nepažįstami žmonės bei įvairių poreikių jaunuoliai, tai vėliau ji tapo sava ne tik bendruomenės darbuotojams, bet ir lankytojams.

Raimondai labai patiko laiką leisti žiūrint filmus, žaidžiant stalo žaidimus, atliekant komandines užduotis ir kartu ruošiant maistą. Tai patirtis, kuri jei suteikė daug teigiamų emocijų, naujų patirčių ir pažinčių. Bendruomenės nariai merginą įtraukė organizuojant užduotis, paskyrė savarankiškai atliekamų darbų, suteikdami galimybę iš arti pamatyti kaip dirbama su jaunuoliais, kokia atsakomybė socialinių darbuotojų, kaip valdoma aplinka.

Gaila, kad savanorystė truko trumpai, nes mergina įsidarbino ir nebegalėjo tęsti širdžiai mielų veiklų. Bet kaip ji sako:

– „ Po darbo, kai tik turėsiu laisvą minutę lėksiu pas juos, juk visas užimtumas vis tiek būna vakare“. Šaunu, kad ji liko patenkinta ir išdrįso šaltos žiemos metu, važiuoti slidžiu keliu daugiau kaip 50 kilometrų kiekvieną dieną. Apie norą dalyvauti projekte dar kartą, mergina sakė:

-„Žinoma, net neabejoju“.

Projektas „Atrask save“ finansuojamas Jaunimo užimtumo iniciatyvos, Europos socialinio fondo ir valstybės biudžeto lėšomis. Tai pirmasis projektas įgyvendinamas pagal 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos priemonę „Jaunimo užimtumo didinimas“

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Projekto „Atrask save“ vietos JGI koordinatorė
Laurita Marčiulionienė