Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Viktorina „Nieko nėra galingesnio už žodį“

Spausdinti

„Jei norite išgirsti, kokia kalba Adomas ir Ieva kalbėjo rojuje, važiuokite į Lietuvos kaimą ir klausykitės“, – sakė prancūzų kalbininkas Antuanas Mejė, norėdamas pabrėžti lietuvių kalbos archajiškumą.

Na o mes kiekvienais metais gegužės 7-ją minime Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, kaip vieną reikšmingiausių datų mūsų tautos gyvenime.

Punios bibliotekoje jau devintus metus iš eilės ši diena minima organizuojant viktoriną mokiniams. Šiemet viktorinoje dalyvavo Punios pagrindinio ugdymo skyriaus 5-8 klasių mokiniai. Juos atlydėjo biologijos mokytoja Asta Stankevičienė ir lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Alma Davidavičienė, kuri neatsisakė ir vertintoja pabūti – juk įpratusi mokinių darbus tikrinti, klaidas taisyti.

Iš mokinių sudarėme tris mišrias komandas, kurios šį kartą susigalvojo labai jau „knygiškus“ pavadinimus: „100 knygnešių“, „Knygutės“ ir „Knyga“.

Ilgai nelaukę, perėjome prie užduočių, kurių buvo paruošta net 10 (dėl laiko stokos vienos teko atsisakyti). Mokiniams teko atsakinėti į klausimus apie kalbą, spręsti rebusus, priskirti „pasiklydusius“ kūrinių pavadinimus tikriesiems jų autoriams, sugalvoti kuo daugiau daiktavardžių naudojant žodžio ŠIMTALAPIS raides, atkurti P. Mašioto kūrinio ištrauką, taisyti skyrybos klaidas, dalyvauti žodžių, išreiškiančių jausmus arba emocijas, rašymo estafetėje.

Susumavus rezultatus, paaiškėjo, kad „100 knygnešių“ surinko 87, „Knygutės“ – 77, „Knyga“ – 71 tašką. Atrodo, jog įtakos rezultatams turėjo komandos pavadinimo ilgumas – kuo ilgesnis pavadinimas, tuo daugiau taškų.

Nepaisant visko, svarbiausia yra draugystė, todėl saldžių prizų gavo visi viktorinos dalyviai.

 

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Punios filialo vyresnioji bibliotekininkė
Irena Kaškonienė