Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Nacionalinė bibliotekų savaitė rajono viešojoje bibliotekoje baigėsi skambiu akcentu: „Knyggraužiuko“ ir „Sakalėlio“ literatūrine dvikova

Spausdinti

Penktadienis – smagi diena. Ir retas kuris drįstų paprieštarauti, jog šeštadienis ir sekmadienis jam nė motais. Savaitgalis visuomet pažeria mielų pramogų ir linksmybių puokštę, o jeigu dar ir rytas prasideda linksma gaida – tad ir smagus vakaras beveik garantuotas.

Šį rytą bibliotekoje virė nuožmios literatūrinės aistros. Prisiklausę apie nenugalimą kirminiuką Knyggraužiuką, jam iššūkį metė Alytaus „Sakalėlio“ pradinės mokyklos ketvirtokai. Tiksliau – specialiai šiam žaidimui surinkta labiausiai apsiskaičiusių ketvirtokų rinktinė, suburta vienam vieninteliam tikslui: priversti kirminiuką Knyggraužiuką bejėgiškai iškelti aštuonias kojytes ir, mojuojant aštuoniomis baltomis vėliavytėmis, gėdingai pasiduoti. Sensacija! Margi dangaus „Sakalai“ prieš niekingą žemės kirminą! Alytaus „Falcon‘s“ vs Library „Bookworm‘s“! Ko ne profesionali NBA lyga!

„Gerai, kad Knyggraužiukas – ne šimtakojis, nes iš kur gautume šimtą mažų baltų vėliavyčių“, – susirūpinę galvojo bibliotekos darbuotojai, žvelgdami į ryžtingus jaunųjų kovotojų veidus bei būsimos pergalės džiugesiu spindinčias jų akis.

Nors ir pavargę po begalinių testų mokykloje, vaikai buvo pasirengę kautis iki paskutinio rašalo lašo, tad išklausę Knyggraužiuko prisistatymą bei susipažinę su taisyklėmis, greitai pasiskirstė į dvi komandas, išsirinko kapitonus bei komandų pavadinimus, kuriuose vyravo knygų tema. Vieni staiga tapo „Knygnešiai“, o kiti – „Knygų bokštai“. Pastarųjų pavadinimas greičiausiai užgimė, žvelgiant į ekrane svyruojančią knygų kaugę, ant kurios pavojingai sedėdamas balansavo jaunasis skaitytojas.

Klausimai buvo parengti griežtai vadovaujantis 2-4 klasėms sudarytais privalomos ir papildomos literatūros sąrašais ir neapsiribojo vien tik „sausa“ informacija. Sudarant juos buvo norima vaikams suteikti šiek tiek daugiau literatūrinių žinių, tikintis, jog ateityje jos gali neabejotinai praversti.

Viktorina prasidėjo, ir šnabždesiai bei murmesiai užpildė bibliotekos rūsio salę. Pasibaigus I lietuviškam turui, paaiškėjo ir pirmieji rezultatai. „Knygnešiai“ iš 13 galimų taškų surinko 6, o „Knygų bokštai“ jų rezultatą pagerino papildomais 3 taškais ir įrodė, jog skaito ne tik populiarius užsienio autorių kūrinius. Priblokšti „Knygnešiai“ nenuleido rankų ir II užsienio ture pelnė net 11 taškų iš 12 galimų, tačiau galingai žaidę „Knygų bokštai“ ir čia jiems nepaliko jokių vilčių, pelnydami 12 auksinių taškų.

Po dviejų turų atėjo metas pačiai džiugiausiai viktorinos akimirkai – beprotiškam Knyggraužiuko šokiui, kuriam mielai padėjo įvairūs lengvai pakvaišę „šokių“ asistentai, rodydami keisčiausius ir protu nesuvokiamus šokių judesius.

Pasibaigus linksmybėms, visi susikaupė galutiniam raundui – „Trečias kartas nemeluoja“ ir papildomam, 5 taškų vertės „Paskutinio šanso“ klausimui. Ir nors atrodė, jog pergalę išplėš sėkmingiau žaidusi „Knygų bokštų“ komanda, likimas nusprendė papokštauti ir sėkmės skeptrą bei visus 15 taškų įteikė pralaiminčiai „Knygnešių“ komandai, kuri bendroje sumoje surinkusi 32 taškus iš 40 galimų ir užėmė garbingą I vietą. Nuo jų vos trimis taškais atsilikusi „Knygų bokštų“ komanda per daug nenusiminė, nes visi prizai ir diplomai buvo beveik tokie patys.

Na ir kas, kad vienų komandų diplomuose ties pelnyta vieta puikavosi skaičius I, o kitame komandos diplome jų buvo II. Svarbu tai, jog diplomus jiems įteikė pats rajono viešosios bibliotekos direktorius Aivaras Vyšniauskas. O juk sena dzūkų liaudies patarlė byloja: „Jei gausi diplomą iš direktoriaus rankų, ateityje ir pats direktoriumi tapsi“. O kas nenori tapti direktoriumi? Nebent tik Knyggraužiukas. Jam tai tik knygas skaityti…

 

Arnoldas Šatrauskas

P. S. Dėkojame Alytaus „Sakalėlio” pradinės mokyklos pedagogams ir mokytojai Vilmai Žilionienei už smagiai praleistą laiką bei puikiai parengtus jų auklėtinius, kurie nustebino mus savo literatūrinėmis žiniomis. Sėkmės jums visiems!

Daugiau viktorinos nuotraukų rasite bibliotekos „Facebook” paskyroje: https://www.facebook.com/pg/AlytausRSVB/photos/?tab=album&album_id=1829365733750406