Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Kaip gimsta vaikiška knyga?“ /Popietė skirta Tarptautinei vaikų knygos dienai paminėti/

Spausdinti
„Kaip nuostabu yra skaityti
Ir pamatyti, kas gi vyksta,
Kada raidelės tampa žodžiais,
O žodžiai knygomis pavirsta”.

(Pat Mora. Iš anglų kalbos išvertė V. Palčinskaitė)

Balandžio 2-oji – garsaus danų pasakininko Hanso Kristiano Anderseno gimimo diena. Nuo 1967 metų pasaulyje ji minima ir kaip Tarptautinė vaikų knygos diena.

Ta proga Mergalaukio bibliotekoje vyko popietė „Kaip gimsta vaikiška knyga?“ Mažieji klausytojai ir skaitytojai buvo maloniai pakviesti kartu su tėveliais atvykti į biblioteką ir tapti dar aktyvesniais bibliotekos lankytojais. Knygos vaiko gyvenime turėtų užimti tiek pat vietos kaip ir žaidimai. Skaitymo nauda vaikams yra neišmatuojama, be to šie įgūdžiai išlieka visą gyvenimą.

Popietę pradėjo bibliotekininkė pasakojimu apie knygos kelią: pradedant knygynais, bibliotekomis, per kurias ji pasiekia žmones ir jų širdis. Tai labai ilgas ir sudėtingas kelias. Ji priminė, kaip spausdinto žodžio kelias keitėsi nuo 1547 m., Martyno Mažvydo išleistos pirmos lietuviškos knygos „Katekizmas“, iki šių dienų.

Pirmiausia rašytojas kuria siužetą su įtraukiančia istorija bei patraukliais personažais, po to dailininkai piešia iliustracijas. Vėliau rankraštį skaito redaktoriai, korektoriai bei kiti specialistai. Ir tik tada knygelė patenka į leidyklą.

Vėliau vaikai rinko jiems labiausiai patikusią knygą ir skaitė iš jos ištraukas. Jie labai kūrybingai komentavo iliustracijas, aptarė, kuo skiriasi vaikiškos knygos nuo tų, kurias skaito suaugusieji.

Popietė sutapo su mažosiomis Vaikų Velykėlėmis, todėl labai žaisminga ir nuotaikinga buvo ir antroji šventės dalis. Vaikai į biblioteką atsinešė margučių. Prisiminę velykinius žaidimus, visi labai linksmai leido laiką. Pasidaliję į dvi komandas, žaidė estafetes, rideno kiaušinius, slėpė juos knygų lentynose ir pagal raktinius žodžius jų ieškojo.

Popietėje dalyvavo ir Mergalaukio bendruomenės pirmininkė Rūta Zmejauskienė. Ji kartu su vaikais skaitė ištraukas iš knygų, žaidė velykinius žaidimus, bendravo. Pirmininkė kreipėsi į visus pabrėždama, kad jei norite, jog jūsų vaikas taptų tikru žmogumi – skaitykite! Nešvaistykite tuščiai laiko. Pradėkite nuo šiandien, nieko nelaukdami, kasdien vaikams skiepykite nepaprastai svarbų skaitymo įprotį ir skaitykite kartu su jais.

 

Alytaus rajono savivaldybės viešoji biblioteka
Mergalaukio filialas vyresn. bibliotekininkė
Sigutė Karčiauskienė