Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Edukacija „Aš vaškinis Drevinukas“ Krokialaukio bibliotekoje

Spausdinti

Kovo 2-osios popietę į Krokialaukio biblioteką susitikti su mažaisiais skaitytojais užsuko Anzelmo Matučio herojus Drevinukas. Vyko edukacija pradinių klasių mokiniams „Aš vaškinis Drevinukas“, kurią vedė Matučio memorialinio muziejaus darbuotoja, informacijos ir edukacijos skyriaus vedėja Irma Žvinakienė. Žiūrėdami lėlių vaidinimą, vaikai sužinojo, kad Drevinukas – judrus, gyvas, giria ir medumi kvepiantis vaškinis berniukas, kurį nulipdė bitininkas Drevinis, kad jis kovoja su nedorėliais, kurie teršia, niokoja gamtą.Vėliau vaikai patys matavosi pirštinines lėles, vaidino.

Šiais metais minime vaikų poeto Anzelmo Matučio 95-ąsias gimimo metines. Poetas gimė Marijampolės apskrityje, Zomčinės kaime. Baigė Marijampolės mokytojų seminariją. Mokytojavo Santaikoje, Simne, Seirijuose. Nuo 1950 m. gyveno Alytuje, kur gyveno ir kūrė 35 metus. 1988 metais rašytojo name įsteigtas A. Matučio vaikų literatūros muziejus, kuriame vyksta renginiai, rengiamos edukacinės programos. Poetas per penkiasdešimt kūrybinio darbo metų savo plunksną paskyrė vien vaikų poezijai. Didelę gyvenimo dalį dirbo mokykloje, todėl labai gerai pažinojo vaikus. Parašė daugiau nei 30 knygų. Jo sukurti herojai skatina mylėti Tėvynę, tėvus, tausoti gamtą. Už kūrybą vaikams apdovanotas dviem premijomis Lietuvoje, Tarptautiniu H.K. Anderseno Garbės diplomu. Ne vienas kūrinys išverstas į užsienio tautų kalbas, knygos išleistos milijono egzempliorių tiražu.

Matutis labai mylėjo gamtą, išmanė jos paslaptis. Miškas – viena pagrindinių kūrybos temų. Tai ypatinga gamtos buveinė, kurią poetas kviečia vaikus mylėti, saugoti ir globoti. Miške yra cirkas ir koncertų salė, yra ir turgus, kur be pinigų parduodamos uogos, grybai ir kitokios miško gėrybės, veikia ir girios televizorius, kuris transliuoja įvairias laidas, koncertus…

Bibliotekininkė Daiva. Kalasauskienė visus vaikus ragino ir toliau skaityti knygas, o muziejaus darbuotoja pakvietė į dar vieną susitikimą memorialiniame A. Matučio muziejuje – aplankyti drevę, kurią pastatė pats poetas. Tikimės, kad tokie bendri bibliotekos ir muziejaus renginiai taps tradiciniais, mažuosius kvies domėtis knyga, lankytis bibliotekoje.

 

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Krokialaukio filialo vyresn. bibliotekininkė
Daiva Kalasauskienė