Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Nacionalinį diktantą rajono viešojoje bibliotekoje rašė ir rajono savivaldybės darbuotojai

Spausdinti

Šiandien visoje šalyje ir užsienyje vyko jau vienuoliktasis Nacionalinis diktantas, kurį visi gimtosios kalbos gerbėjai bei puoselėtojai galėjo rašyti savivaldybėse, mokyklose, bibliotekose, savo įstaigose bei organizacijose. Šiemet Alytaus rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje Nacionalinį diktantą rašyti panoro šeši lietuviško žodžio brangintojai, keturi jų – Alytaus rajono savivaldybės darbuotojai. Prieš diktantą jo dalyvius padrąsino ir sėkmės jiems palinkėjo rajono viešosios bibliotekos direktorius Aivaras Vyšniauskas, apgailestavęs, jog dėl didelio užimtumo negalįs prisijungti prie gimtosios kalbos puoselėtojų.

Susirinkusieji rašė specialiai šia proga sukurtą kunigo Juliaus Sasnausko tekstą „Vienkartinumas“, tačiau pati diktanto pradžia prasidėjo nuo smulkių nesklandumų: visas LRT diktoriaus Marijaus Žiedo skaitomas tekstas buvo perskaitytas net du kartus, nors perskaičius diktanto tekstą pirmą kartą, buvo pranešta, jog dabar bus skaitomi atskiri sakiniai. Deja, to neįvyko, tad jau pradėjus rašyti diktantą, susikaupusiems dalyviams teko atidėti rašymo priemones į šalį ir dar kartą išklausyti diktoriaus skaitomą tekstą. Kaip teigia eilę metų diktantus rašanti bibliotekos darbuotoja Lina, šiemetis diktantas nebuvęs itin sunkus ar kuo nors išsiskiriantis iš ankstesnių metų tekstų.

„Kiekvienais metais diktanto organizatoriai bei kalbininkai „prigalvoja“ kuo painesnių žodžių ir pasiūlo autoriui juos įtraukti į kuriamą tekstą, tačiau džiugina tai, jog šiemet nebuvo dirbtinai sudarytų žodžių ar žodžių junginių, kurie retai vartojami bendrinėje kalboje. Būtent tokie naujadarai bei skyryba ir verčia rašančiuosius daryti daugiausia klaidų“, – pastebi ji.

Pasibaigus diktantui, rašiniai nukeliavo į rajono savivaldybę, o iš ten bus išsiųsti į Vilnių, kur specialiai iš lietuvių kalbos mokytojų sudaryta komisija, patikrinusi rašiusiųjų darbus, nuspręs, kuris diktanto dalyvis toliau galės varžytis dėl raštingiausio piliečio vardo. Priminsiu, jog diktanto tekstas bus paskelbtas kovo 5 dieną svetainėse www.diktantas.lt, DELFI ir www.vlkk.lt (su rašybos ir skyrybos paaiškinimais).

Arnoldas Šatrauskas