Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

100 dienų „Sakalėlio” mokykloje

Spausdinti

Turbūt retas mūsų detaliai prisimena savo pirmąją pažintį su mokykla. O jei reikėtų tiksliai nupasakoti, ką gi mes ten veikėme per pirmąsias 100-tą dienų, tai be miglotos sumaišties nuotrupų nedaug ką ir beprisimintume. Tad norėdami išvengti liūdno užmaršties likimo, Alytaus „Sakalėlio“ pradinės mokyklos I-ųjų klasių mokiniai nusprendė padaryti viską, kad pirmoji pažintis su mokykla būtų kuo džiaugsmingesnė ir įsimintinesnė. Ir paliktų ne liūdnus, bet širdžiai mielus prisiminimus.

Pasirodo, jog geriausiais būdas sustabdyti džiugias ir įsimintinas akimirkas – padaryti kažką tai gražaus ir įsimintino. Kad ir pačiam būtų gražu, ir aplinkiniams džiugintų akį. Tad dailės darbelių paroda – puikus sumanymas ir dar puikesnė meninės išraiškos priemonė, kurios dėka galima nevaržomai pasidalinti savo įspūdžiais iš pirmųjų 100-to dienų mokykloje, kurios „netikėtai“ sutapo su artėjančiu Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiu. Juk neatsitiktinai magiškasis skaičius 100 pastebimas daugelyje pirmokų darbų, kuriuos jiems padėjo sukurti rūpestingi pedagogai, mamos ir tėčiai.

Štai Goda Makaveckaitė šį skaičių sudėliojo iš raudono ir žalio popieriaus iškarpytų rūtos lapelių, o Oskaras Ribinskas užrašą „100 dienų kartu“ suraitė iš tautiškomis spalvomis nudažytų mezgimo siūlų. Tokių tamprių, jog per šimtą dienų tarp vaikų užsimezgusios draugystės niekaip nesutraukytum. Jaunasis menininkas Paulius Prakapavičius per šimtadienį suvešėjusį medį nusėjo įvairiaspalvėmis sagomis: po 50 kiekvienoje medžio lapijos pusėje, o Miglė Skripkiūnaitė įsodino rožinį katiną į oro baliono gondolą ir vietoj kupolo panaudojusi įvairiaspalvius balionėlius, išsiuntė Pinkį į kosmosą. Ir kur žiūri Gyvūnų globos draugija!

Itin įspūdinga Severijos Valentukevičiūtės meninė kompozicija. Sumani pirmokė iš įvairiaspalvių pupų ir sėklų „užaugino“ neįprastą kosminį šimtmečio medį, o paveikslo rėmelius išradingai apkaišė smulkiomis javų varpomis. Pirmaklasis Dovydas Valatka turbūt turi oreivio-dizainerio gyslelę, nes 1 b klasės nuotrauką su mokytoja viduryje jis įkomponavo į skaičiais aprašinėtą geltoną namelį, kuris balionėlių dėka gali lengvai pakilti į orą. Namelis nepaprastas, o su atviromis langinėmis, kurias užėjus šalčiams galima ir uždaryti. Turbūt, kad mokytoja nesušaltų, nes vaikams juk visuomet šilta.

Labai graži ir Liepos Orechovaitės žuvytė, žaižaruojanti visomis vaivorykštės spalvomis. Sugavus tokią gražuolę būtų gaila ir suvalgyti. Kiti vaikų darbeliai irgi gana įdomūs. Štai Jorio Maževičiaus robotas, pagamintas iš mineralinio vandens kamštelių, neatrodo itin išsigandęs, nors jam po kojomis susiraitęs ryškiaspalvis kirminas. Ir nors dabar gili žiema, priešais stūksantis Mato Cvirkos medis nostalgiškai dvelkia rudeniu.

Centrine parodos ašimi įvardinčiau visus kūrinius apjungiantį Vakarės Dargužytės darbelį: atverstą pabirusiais skaičiais ir raidėmis nubarstytą mokyklinį sąsiuvinį, kurį puošia raudonos pasvirusios raidės „100 DIENŲ“. Tikėkimės, jog jos bus įsimintinos kiekvienam pirmaklasiui, prieš 100 dienų nedrąsiai peržengusiam mokyklos slenkstį.

Na, o su visais „Sakalėlio“ pradinukų darbeliais galite susipažinti iki vasario 15-osios užsukę į rajono viešąją biblioteką (Naujoji g. 48). Gal į juos bežiūrint ir jums prieš akis šmėkštelės seniai į užmarštį nugrimzdę pirmųjų 100-to dienų mokykloje prisiminimai…

Arnoldas Šatrauskas

Daugiau Alytaus „Sakalėlio” pradinės mokyklos 1-ųjų klasių moksleivių parodos „100 dienų mokykloje” darbelių galite rasti rajono viešosios bibliotekos Facebook paskyroje:
https://www.facebook.com/pg/AlytausRSVB/photos/?tab=album&album_id=1745382815482032