Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Metų knygos rinkimai Daugų bibliotekoje

Spausdinti

Akcija „Metų knygos rinkimai”, kasmet vykstanti nuo 2005 metų, tapo svarbiu tradiciniu Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Daugų filialo kultūros įvykiu. Akcijos tikslas – skatinti skaitytojus domėtis šiuolaikine lietuvių literatūra, kelti mūsų visuomenėje skaitymo prestižą, o akcijos idėja – pristatyti geriausius praeitais metais išleistus lietuvių literatūros kūrinius vaikų, paauglių ir suaugusiųjų knygų kategorijose.

Daugų biblioteka dalyvauja Metų knygos rinkimuose vaikų kategorijoje. Akcijos vykdymui subūrėme komandą, kurioje bendradarbiauja ikimokyklinio ugdymo grupės, 1-4 klasių mokiniai, pradinių klasių mokytojos, bibliotekininkės. Lapkričio 27 dieną bibliotekoje vykusioje popietėje buvo pristatytos ir aptartos visos akcijoje dalyvaujančios knygos. Vaikai paskatinti skaityti knygas, jas aptarti, nupiešti piešinius, išrinkti pačią geriausią knygą ir už ją balsuoti.

Akcija neapsiriboja viena diena, vienu renginiu, skaitymo skatinimas bibliotekoje vyksta kiekvieną dieną. Bibliotekininkės organizuoja garsinio skaitymo popietes bibliotekoje, klasėse ir vaikų darželyje, kuriose supažindina su Metų knygos rinkimams pasiūlytomis knygomis, skaito ištraukas iš knygų, diskutuoja. Gruodžio mėnesį jau perskaitėme dvi knygas: Gajos Gunos Eklės „Brolis, kurio nereikėjo” ir Evelinos Daciūtės „Laimė yra lapė”. Nors tai tik dvi knygos, o skaitėme ir kalbėjomės devynias popietes.

Galima pasidžiaugti, kad knygos patiko vaikams, jie įdėmiai klausėsi, aptarinėjo sudėtingą įbrolių tarpusavio supratimo procesą, piešė perskaitytų knygų herojus, filosofavo, kas yra laimė ir kiti geri dalykai, apie tai, kas svarbu kiekvienam – dideliam ir mažam – apie dosnumą, praradimo liūdesį ir atradimo džiaugsmą, galbūt ir skaitymo atradimo džiaugsmą.

Garsinis skaitymas gali būti raktas į neskaitančių vaikų širdį. Girdėdami skaitomą tekstą, jie patys užsinori sužinoti tęsinį. „Metų knygos rinkimų” projektas labai pasitarnauja skaitymo skatinimui.

 

Alytaus rajono viešosios bibliotekos
Daugų filialo vyresn. bibliotekininkė
Lina Jakimavičienė