Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Popietė ,,Mano mylimiausias knygos personažas“

Spausdinti

Lapkričio 4 d. Mergalaukio bibliotekoje vyko popietė, „Mano mylimiausias knygos personažas“. Tinkamiausias metas skaityti knygas – ruduo. Ir ne tik todėl, kad lietuviškas oras džiugina lietumi ir šaltu vėju, bet ir todėl, kad knygų skaitymas ugdo mūsų vaizduotę, o pasakos, nors ir neturi tiesioginio moralo, pateikia gyvenimiškų situacijų schemą, pasako pamokymą, kylanti iš papasakotų dalykų ir suteikia vaikams dvasinę pusiausvyrą.

Nutarę turiningai praleisti paskutinę rudens atostogų dieną, Mergalaukio bendruomenės vaikai susirinko į biblioteką. Jie prisiminė perskaitytas knygas, pasakas, dalijosi džiaugsmais bei įspūdžiais iš perskaitytų knygų, aptarė ir diskutavo, kuris knygelės ar pasakos personažas buvo įspūdingiausias, ryškiausias, įsimintinas. Vieniems patiko Snieguolė, Pelenė, Undinėlė, kitiems – Pepė Ilgakojinė, Karlsonas. Kiekviena knyga – vaikui atskira istorija, kiekvienas pamėgtas personažas – įsivaizduojamas savaip. Vaikai nutarė nupiešti perskaitytos knygos mylimiausią personažą.

Piešimas, spalvinimas ne tik suteikia gerų emocijų, bet ir lavina kalbos dovaną, išlaisvina vaizduotę. Visi savo knygelės herojų piešė susikaupę, stengėsi, kad būtų panašus į aprašytąjį, charakteringas, tikroviškas. Vaikams pavyko nupiešti spalvingus piešinius, nuotaikingai, atskleisti pagrindinius personažų charakterio bruožus. Aptarę savo kūrybą, vaikai bibliotekoje surengė parodėlę, kurią pavadino ,,Mylimiausi knygų personažai“.

Pasigėrėję savo paroda, vaikai apžiūrėjo ir aptarė bibliotekoje eksponuojamą vaikų rašytojos Astridos Lindgren spaudinių parodą „Draugaukime su Astrid Lindgren knygų herojais“. Jie prisiminė, kokias šios rašytojos knygas yra skaitę, kokie personažai paliko didžiausią įspūdį. Rašytoja yra pasakiusi:

,,Daugybei žmonių knygos reikalingos kaip duona ir druska. Ir taip bus, kad ir kiek išrastume įmantrių kasečių, televizorių ar kitų pakaitalų…“

Baigdama popietę, bibliotekininkė palinkėjo: ,,Sėkime mažųjų širdyse meilės knygai sėklą, kad užaugę jos vaisiai džiugintų ir maloniai stebintų“. Vaikai neskubėjo skirstytis į namus. Jie skaitė knygeles, bendravo, klausėsi pasakojimų apie dar neskaitytų knygų pagrindinius herojus.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Mergalaukio filialo vyresn. bibliotekininkė
Sigutė Karčiauskienė