Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Paskaita-edukacija „Mano augintinis“

Spausdinti

Spalio 4-ąją – Pasaulinę gyvūnų globos dieną – Krokialaukio bibliotekos vyresn. bibliotekininkė Jolita Vaičiulienė sukvietė mokinius į paskaitą-edukacinį užsiėmimą „Mano augintinis“. Užsiėmimui buvo ruoštasi iš anksto: mokiniai piešė savo augintinius, fotografavo, rengė parodą. Išskirtinę parodėlę surengė 3 kl. mokinė Kamilė Goštautaitė: ji piešė įvairias katytes ir piešinius pristatė parodoje. Buvo surengta ir gyvoji paroda. Savo žuvytes į klasę atsinešė antraklasė Urtė Masionytė, trečiokė Kamilė Goštautaitė atnešė triušį, aštuntokas Rokas Venčkauskas – vėžlį, o Gintarė Ravinskaitė visus nudžiugino šinšila. Vaikai ne tik atsinešė savo augintinius, bet ir juos pristatė susidomėjusiems draugams.

Alytaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė Jūratė Nenortienė, skaitydama paskaitą Krokialaukio Tomo Noraus-Naruševičiaus gimnazijos mokinukams, kalbėjo apie kasmet spalio 4 d. minimą Pasaulinę gyvūnų dieną.

Pasaulinės gyvūnų dienos misija – pagerbti visas gyvūnų gyvybės formas bei žmonijos ir gyvūnijos tamprų ryšį, padėkoti gyvūnams už jų didžiulę svarbą žmonių gyvenime, suteikiant gyvenimui daugiau džiaugsmo ir prasmės. 1931 metais Italijoje, Florencijoje, Tarptautinės ekologų konferencijos dalyviai pasiūlė spalio 4-ąją, šventojo Pranciškaus legendinio visų gyvų Žemės padarų globėjo atlaidų dieną, švęsti kaip Pasaulinę gyvūnų dieną.

Pasaulinę gyvūnų dieną švenčia visų nacijų, religijų, politinių pažiūrų ir ideologijos žmonės, kuriems rūpi gyvūnai. Lietuvoje Pasaulinė gyvūnų diena pradėta minėti nuo 2000 metų. Gyvūnų pažinimo ir globos papročiai visada buvo lietuvių gyvenime ir kultūroje. Gyvūnai yra mūsų draugai, pagalbininkai ir šeimos nariai. Jie, būdami panašūs į mus, turi teisę niekada nejaustų alkio ir troškulio, nepatogumo, baimės, skausmo ir kančios bei elgtis pagal prigimtinius poreikius. Pagarba gyvūnams turi būti kiekvieno mūsų moralės norma“.

Renginyje dalyvavo Kęstutis Rutkauskas, sportinių šunų klubo „Cerberis“ vadovas su savo komanda: šunų šeimininkais ir jų augintiniais. Tai Aušra Brazionienė su Belgų aviganiu Griunendaliu „Bagis“, Audronė Meškotaitė su Belgų aviganiu Griunendaliu „Griūna“ ir Irma Stoškienė su Volfšpicu „Kivis“. Ši veislė labai reta, Lietuvoje jų yra tik 27. Klubo vadovas papasakojo apie šunų veisles, dresavimo paslaptis, o šuneliai tai parodė praktiškai. Visiems buvo labai smagu ir linksma stebėti šunų vykdomas šeimininkų komandas.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Krokialaukio filialo vyresn. bibliotekininkė
Jolita Vaičiulienė