Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Baltų vienybės diena Ūdrijos bibliotekoje

Spausdinti

Rugsėjo 22 d. minime Baltų vienybės dieną ir rudens lygiadienį. Krokialaukio Tomo Noraus-Naruševičiaus gimnazijos Ūdrijos pagrindinio ugdymo ir daugiafunkciame skyriuje renginiai šiai dienai paminėti prasidėjo Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Ūdrijos filiale. Čia vyko kūrybiškumo mokykla „Saviraiškos kodas visiems“. Joje mokiniai galėjo susipažinti su Alytaus rajono piliakalniais ir išbandyti savo kūrybinius gebėjimus, kuriant simbolinį piliakalnį iš druskos ir miltų mišinio.

Kūrybinis procesas truko kelias pamokas, bet moksleiviams buvo smagu įgyvendinti idėją. Biblioteka taip pat pakvietė mokinius dalyvauti piešinių konkurse „Pasaulio medis“ ir kūrybinių darbelių konkurse „Gražiausias akmenukas vienybės aukurui“. Moksleiviai savo akmenėlius konkursui galėjo pateikti su įvairiais piešiniais, linkėjimais, baltų simbolikos elementais. Vaikų entuziazmas šiose veiklose buvo labai uždegantis, parodantis tikrą, nuoširdų jų domėjimąsi ir rūpestį savo šalies istorija, krašto gamta, lietuvių tautos likimu.

Po pamokų mokyklos salėje vyko renginys, kurio metu buvo kuriamas vienybės aukuras iš moksleivių ir mokytojų atneštų akmenėlių. Kiekvienas renginio dalyvis pasipuošė savo ranką baltų simbolikos piešiniu ir dovanojo akmenėlį Baltų vienybės aukurui. Dailėje yra minimi paukščiai, gyvūnai, žalčiai, saugantys Pasaulio, Gyvybės medį, todėl moksleiviai prie vienybės aukuro pagamino simbolinį žaltį.

Istorija pasakoja, kad Baltų vienybės simbolis ugnis buvo uždegama aukščiausiose apylinkės kalvose ir piliakalniuose, taip įspėjant kitas gentis apie artėjantį priešą. Lietuvoje jau keli metai organizuojamas renginys „Baltų vienybės ugnis-kalnų sąšauka“. Jo metu ant kalvų, piliakalnių vyksta šventės, dega laužai, paleidžiami į nakties tamsą ugnies žibintai.

Mokyklos renginyje taip pat degė 9 simboliniai žibintai, kviečiantys mus prisiminti šios dienos svarbą praeičiai, dabarčiai ir ateičiai.

                                                                                                         Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Ūdrijos filialo vyresn. bibliotekininkė
Rita Karpičienė