Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Nepriklausomybės Akto paieškos istorija

Spausdinti

Liepos 13 d. Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Krokialaukio filialo vyresn. bibliotekininkė Jolita Vaičiulienė ir Krokialaukio Tomo Noraus-Naruševičiaus gimnazijos istorijos mokytoja metodininkė Aušra Maižiešienė dalyvavo susitikime su Vytauto Didžiojo universiteto profesoriumi Liudu Mažyliu, kuris vyko Alytaus rajono meno ir sporto mokykloje Dauguose.

Organizatoriai: Kario savanorio Artūro Sakalausko vardo diskusijų klubas ir Seimo narys Laurynas Kasčiūnas.

L. Mažylis papasakojo Vasario 16-osios Nepriklausomybės Akto atradimo istoriją. Jo paieškos, pasak profesoriaus, prasidėjo 2015 m. vasarą, kai, poilsiaudamas Druskininkuose, lankėsi bibliotekoje ir, skaitydamas knygas, susimąstė apie vis neišsprendžiamą klausimą „Kur gi dokumentas, liudijantis valstybės pradžią? Ar tikrai jo niekur nėra? Negi mes, atkūrę savo valstybę, svarbiausią dokumentą pametėme istorijos vingiuose?“ Tai ir paskatino profesorių pradėti kryptingas Akto paieškas.

Žinodamas 1917 m. gruodžio 11 d. deklaracijos istoriją, kuria Lietuva save susaistė ryšiais su Vokietija, jis iš karto nusprendė paieškas pradėti Vokietijoje. Ir… Vokietijos užsienio reikalų ministerijos politiniame archyve praleistos dienos buvo apvainikuotos sėkme: Aktas surastas! Surastas dokumentas, kurio ieškota beveik šimtą metų. Tik ne visai toks, kokio buvo tikėtasi: visi ieškojo spausdinto varianto, o, pasirodo, jis buvo rašytas ranka. Kartu profesorius rado ir 1917 m. gruodžio 11 d. vokišką ranka rašytą Lietuvos Tarybos Akto egzempliorių.

Po susitikimo prof. L. Mažylis visiems norintiems pasirašė ant Vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Akto originalo kopijos.

Vėliau Turgaus aikštėje iškilmingai atidengtas ir pašventintas atminimo ženklas, skirtas niekintiems partizanams pagerbti ir prisiminti.

                                                            Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Krokialaukio filialo vyresn. bibliotekininkė
Jolita Vaičiulienė