Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Vasara su knyga“ ir „Skaitymo iššūkis“ Punios bibliotekoje

Spausdinti

Praėjusią vasarą vykę kassavaitiniai užsiėmimai „Vasara su knyga“ vaikams patiko, tad šiemet nei kiek nedvejodama tęsiu šią tradiciją. Juolab, kad apskričių viešųjų bibliotekų asociacija pasiūlė šiai vasarai smagias varžytuves – „Skaitymo iššūkį“. Jį priėmė 7 Punios bibliotekos skaitytojai: 4 vaikai, 2 suaugusieji ir viena jaunimo atstovė.

Kadangi pirmoje birželio pusėje atostogavau, tai pirmasis susitikimas su vaikais įvyko tik birželio 23-ją – Joninių  išvakarėse. Tai buvo puiki proga pasikalbėti apie šios šventės kilmę ir tradicijas, sužinoti, kodėl anksčiau jos buvo vadinamos Rasomis arba Kupolėmis, susipažinti su trumpiausią vasaros naktį atliekamais maginiais veiksmais, burtais.

Kad išlaikytume „Vasaros su knyga“ tradiciją – paskaitėme linksmą  Virgio Malčiaus knygelę „Do Do ūsai“, pasistiprinome sumuštiniais su arbata ir iškeliavome ant Margirio piliakalnio kupoliauti ir vainikų pinti. Pakeliui prisiskynę visokiausių gėlelių, ąžuolo šakelių, pasmaguriavę viena kita tarp žolynų rasta žemuoge, sutūpėme ant pievelės ir kibome į darbą: kas turi šeimoje Joną – pynė vainiką Jonui, kas neturi – sau. Berniukų tokia veikla nesužavėjo, tai jie bent kojas pamiklino po pievas lakstydami.

Antrasis užsiėmimas, vykęs birželio 29-ją, buvo skirtas artėjančiai Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienai. Jau ne vienus metus Punios bendruomenė liepos 6-ją renkasi giedoti „Tautišką giesmę“  ant Punios piliakalnio. Šiais ypatingais – Piliakalnių – metais, mūsų piliakalnis yra tarp 100 šalies piliakalnių, ant kurių siūloma rinktis giedoti Lietuvos valstybės himną, todėl nutarėme su vaikais šiais metais  prisidėti, kad ši šventė būtų spalvingesnė.

Pirmiausia pasitikrinome, ar visi mokame himno žodžius – smagiai jį sugiedojome. Taip patriotiškai nusiteikę, pradėjome darbą: gaminome širdeles, gėles, paukštelius – viską iš tautinių spalvų (geltonos, žalios, raudonos) popieriaus. Kol kas darbeliai bibliotekoje, o liepos 6-ją vaikai ir patys pasipuoš, ir kitiems šventėms dalyviams padovanos žaismingos šventinės atributikos.

Nuo širdies padirbėję, kaip jau įprasta, susėdome priešpiečių, o po to visi kartu dar skaitėme knygelę „Liūto riaumojimas“, žaidėme stalo žaidimus. Kai kurie vaikai jau perskaitė pirmąsias „Skaitymo iššūkio“ knygeles, tad rinkosi naujas, o aš su malonumu jų lankstinukuose įklijavau akcijos lipdukus – patvirtinimą apie įvykdytas užduotis.

 

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Punios filialo vyresni. bibliotekininkė
Irena Kaškonienė