Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Sustojęs žvilgsnis

Spausdinti

Nuo ko pasaulis prasidėjo
ir pokalbis dviejų žmonių?
Kada pažinti jie panoro
visų gyvenimo atspindžių…
…suprasti žalčio kalbą…
…ragauti obuolį sode…
…išgirsti kūno šauksmą
ir eit gyvenime drauge…
Tad obuolį tiesiu…
Ką pažinti nori Tu?

Jolanta Janulevičienė

Gegužės mėnesį Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Krokialaukio filialo vyresn. bibliotekininkė Jolita Vaičiulienė surengė fotografės, poetės, obuolių kolekcionuotojos Jolantos Janulevičienės darbų parodą, o gegužės 10 d. vyko susitikimas su pačia autore. Parodą puošė dailininkės Nijolės Marčiulaitienės piešti gražuoliai įvairiaspalviai obuoliukai.

J. Janulevičienė pristatė savo kolekciją „Obuoliai“, papasakojo įdomiausias istorijas apie jų atsiradimą namuose. Šia aistra ji „serga” beveik penkerius metus ir yra surinkusi virš 400 eksponatų. Parodoje eksponuota 237 įvairiausi obuoliai ir visi su savomis istorijomis, kurias kolekcionuotoja puikiai prisimena: nuo pirmojo obuolio, pasižiūrėjusio į ją nuo parduotuvės lentynos iki draugų parvežtų iš tolimiausių kraštų ar pagamintų savomis rankomis… Ir visi jie puikiai telpa jų šeimos namuose.

J. Janulevičienė susirinkusiems skaitė savo kūrybos eiles: apie obuolį, gamtą, žmonių būtį…

Čia lijo lietus.
Čia snaigės vėl krenta…
Gamta kaip žmogus
savo nuotaiką keičia:
Supyksta – audra, uraganu pavirsta,
nusijuokia – lengvas vėjelis užgroja…
Gamta kaip žmogus
keičia savo rūbus:
čia – nuotaka,
čia – vėl juodai apsirėdžius…
Ji juokias ir verkia
taip pat kaip žmogus,
todėl taip gerai ji supranta mus.

Vėliau pristatė fotografijų parodą „Sustojęs žvilgsnis”, sakydama, kad „manęs čia nėra. Aš kitoje objektyvo pusėje”. Geriausiai pasirinkimą apibūdina ji pati: Esu Jolanta Janulevičienė. Savo šaknis giliai įleidusi Lazdijuose – čia mano seneliai, tėvai, vyras Ramūnas, vaikai – Aistė, Aivaras, Airidas, giminės, draugai, pažįstami ir išvaikščioti takai…”

Kodėl fotografija?… Ji atsirado kartu su mano vaikais… Kai pradedi vertinti laiko tėkmę, akimirkos grožį, kurio nepakartosi… Kai supranti, kad čia gali išvysti ir tuos, kurių nėra šalia…

Kodėl gamta?… Gal todėl, kad ji nuoširdi, atvira, nesislepianti po kauke kaip žmogus…..

Kodėl „iš arti” ?… Gal todėl, kad ir augalai, daiktai turi savo sielą, tik mes jos nenorim matyti, nes bėgantis laikas nedovanoja mums sustojimų kelyje…“

Parodos pristatyme dalyvavo ir muzikinius kūrinius atliko Alytaus rajono Simno kultūros centro Miroslavo filialo duetas  „Obelėlė” (Irena Norkūnienė, Vaida Peteraitis).

Svečiams buvo įteikti Krokialaukio seniūnijos socialinės darbuotojos Jurgitos Mikulionienės pagaminti saldūs „Rojaus obuoliukai”, o kolekcionierei Jolantai – ir suvenyrinis obuolys, kokio dar jos kolekcijoje nebuvo.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Krokialaukio filialo vyresn. bibliotekininkė
Jolita Vaičiulienė