Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Geriausio poezijos festivalio „Laukinės vaivorykštės 2017“debiutinio eilėraščio konkurso apžvalga, žiuri narių vertinimai bei jaunųjų poetų kūryba

Spausdinti

Baigėsi savaitgalį Dauguose vykęs poezijos festivalis „Laukinės vaivorykštės 2017“ /Onei Baliukonei atminti/, kuriame be pripažintų poezijos meistrų Gintaro Bleizgio, Dainiaus Gintalo, Aido Marčėno ir Rimvydo Stankevičiaus dalyvavo ir grupė jaunųjų Alytaus rajono poetų, balandžio mėnesį dalyvavusių Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos skelbtame geriausio debiutinio eilėraščio konkurse.

Geriausio debiutinio eilėraščio konkursas buvo organizuojamas, siekiant populiarinti poeziją, atskleisti moksleivių poetinį talentą, skatinti jų kūrybiškumą ir meninę saviraišką. Jame galėjo dalyvauti visi poezijai neabejingi Alytaus rajono mokyklinio ugdymo įstaigose besimokantys 9-12 klasių mokiniai.

Poetų darbus vertino Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos sudaryta komisija (poetai Aidas Marčėnas, Dainius Gintalas, Rimvydas Stankevičius, Gintaras Bleizgys), kuri ir išrinko trijų prizinių vietų laimėtojus. Pagrindiniai vertinimo kriterijai – kūrybiškumas ir originalumas bei kalbos turtingumas ir taisyklingumas. Pagal konkurso nuostatus geriausio debiutinio eilėraščio nugalėtojui atiteko poezijos festivalio „Laukinės vaivorykštės 2017“ skulptūrėlė „Geriausias debiutas“, o kiti konkurso dalyviai buvo apdovanoti poezijos knygomis bei padėkos raštais.

Konkursu susidomėjo ir organizatoriams savo devynis eilėraščius atsiuntė šešios jaunosios poetės. Tai Daugų Vlado Mirono gimnazijos II ag klasės moksleivė Greta Jarmalavičiūtė, konkursui atsiuntusi du savo eilėraščius „Strazdui“ ir „Diena šviesos žibinte“, Simno gimnazijos IV ag klasės mokinė Deimantė Nedzinskaitė, pristačiusi komisijai eilėraščius „Daina“ ir „Daina II“, ir Butrimonių gimnazijos III g klasės moksleivė Laura Vaičiūnaitė, atsiuntusi eilėraščius, dedikuotus „Faustui“ ir „Emigrantui“.

Kitos trys konkurso dalyvės komisijai atsiuntė po vieną savo kūrybos eilėraštį. Tai Krokialaukio Tomo Noraus-Naruševičiaus gimnazijos III g klasės mokinė Ugnė Baranauskaitė ir jos „Iliuzija“, Simno gimnazijos I ag klasės moksleivė Roberta Kvederavičiūtė, atsiuntusi eilėraštį „Tai esi Tu!“ ir Robertos bendramokslė, tos pačios Simno gimnazijos I ag klasės mokinė Danielė Danisevičiūtė, atsiuntusi eilėraštį „Rudens skėtis.“

„Gyvai“ festivalyje dalyvavo ir savo kūrybos eiles skaitė Butrimonių gimnazijos moksleivė Laura Vaičiūnaitė. Daugų Vlado Mirono gimnazijos mokinė Greta Jarmalavičiūtė, negalėjusi dalyvauti festivalyje, atsiuntė video medžiagą, kurioje ji skaito savo eilėraščius. Simno gimnazijos moksleivės Deimantės Nedzinskaitės eilėraščius, kuri taip pat negalėjo dalyvauti festivalyje, perskaitė rajono viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Agnė Petravičienė.

Konkurso žiuri nariams buvo išsiųsti visų jaunųjų poetų darbai ir pirmasis jų kūrybinius bandymus įvertino poetas Rimvydas Stankevičius, atsiuntęs organizatoriams tokio turinio elektroninį laišką:

„Sveiki,

Labai sunku apie žmogaus talentą ir pašaukimą ką nors pasakyti vos iš 1-2 eilėraščių. Nesinori ir įskaudinti tų mergaičių, kurių tekstai man nelabai patiko – kas žino – galbūt, kaip tik jos ateityje taps poetėmis, gyvenime visaip juk būna. Geriausias iš visų, kuriuos atsiuntėte – Gretos eilėraštis „Strazdui“, taigi jai ir siūlau skirti pirmąją vietą. Antros ir trečios vietos siūlau neskirti, o vietoje to – vienodai pasveikinti visas likusias penkias mergaites, pasidžiaugti, kad kuria ir palinkėti joms kurti toliau.”

Rimvydas Stankevičius

Antrasis laišką atsiuntė poetas Gintaras Bleizgys, kuris taip įvertino pateiktus kūrinius:

„Laba diena,

Pirmą vietą siūlau skirti Gretai Jarmalavičiūtei, jos eilėraščiai išsiskiria iš bendro vertinimui pateiktų eilėraščių konteksto. Kiti visi vienodo lygio, neišeina sudėlioti tolesnių vietų (:. Galite skirti savo nuožiūra.“

Pagarbiai, Gintaras Bleizgys

Žinoma, organizatoriai nepasinaudojo gerb. Bleizgio patarimu skirti vertinimus savo nuožiūra ir kantriai laukė tolimesnių žiuri narių vertinimų.

Už poros dienų iš Vilniaus atskriejo ir daugiškio poeto Dainiaus Gintalo, kurio ir paprašėme festivalio metu trumpai apžvelgti jaunų poetų kūrybą, laiškas. Laiške Dainius rašė:

„Sveiki,

savo nuožiūra surašau pirmąsias tris vietas:

1. Greta Jarmalavičiūtė (ne todėl, kad iš Daugų, ji aiškiai originaliausia, ryškiausia, ekspresyviausia, drąsiausia…)
2. Deimantė Nedzinskaitė (už paprastumą, neornamentuotą kalbą, jautrius palyginimus…)
3. Laura Vaičiūnaitė (už formos valdymą, neprastą rimavimą, socialines aktualijas…)
sėkmės.”
IKI
Dainius / d. g.

Galbūt dėl didelio užimtumo, o gal dėl kokių nors kitų objektyvių priežasčių organizatoriai nesulaukė gerb. poeto Aido Marčėno vertinimų, tad teko poetui skambinti patiems. Gyvasis klasikas buvo gana kritiškas jaunų kūrėjų atžvilgiu ir pagyromis nesišvaistė. Paminėjus, jog kitiems trims poetams patiko Gretos Jarmalavičiūtės eilėraščiai, gerb. Marčėnas nors ir sunkiai, bet pripažino, jog ir jam patiko kelios Gretos eilėraščių eilutės ir jei tektų pasirinkti, ką apdovanoti festivalio „Geriausio debiuto“ skulptūrėle, jis ją atiduotų Gretai.

Tad visų komisijos narių nuomonėms sutapus, festivalio „Laukinės vaivorykštės 2017“ statulėle „Geriausias debiutas“ buvo apdovanota Daugų Vlado Mirono gimnazijos moksleivė Greta Jarmalavičiūtė. Gretai atiteko ir „Poezijos pavasaris 2016“ almanachas bei specialus nugalėtojos diplomas.

Sužinojusi apie puikų savo kūrybos įvertinimą, Greta padėkojo už pripažinimą ir galimybę būti išgirstai bei pasidžiaugė, jog jai didelė garbė, kad jos kūrinius skaitė ir vertino patys mėgstamiausi jos autoriai. Taip pat Greta padėkojo organizatoriams, jog jie rengia tokius poezijos festivalius.

Organizatoriai nusprendė pasinaudoti poeto Rimvydo Stankevičiaus patarimu ir neskirti antros ir trečios vietų. Tad dviem geriausioms konkurso dalyvėms, Deimantei Nedzinskaitei ir Laurai Vaičiūnaitei, buvo įteikti specialūs diplomai bei poezijos knygos. Deimantei atiteko šių metų „Poezijos pavasario“ nugalėtojo, poeto, esisto Tomo Venclovos eilėraščių ir vertimų knyga „Eumenidžių giraitė, o Laurai buvo įteikta poetės Lidijos Šimkutės eilėraščių knyga „Baltos vaivorykštės.“ Visos kitos konkurso dalyvės Ugnė Baranauskaitė, Roberta Kvederavičiūtė ir Danielė Danisevičiūtė buvo apdovanotos padėkos raštais.

Organizatoriai dėkoja visoms konkurse dalyvavusioms poetėms, linki joms naujų kūrybinių idėjų bei sėkmės, ir tesėdami savo pažadą, skelbia rajono viešosios bibliotekos tinklalapyje visų konkurse dalyvavusių poečių kūrinius.

Arnoldas Šatrauskas

Greta Jarmalavičiūtė

strazdui

tekstas iš širdies iškrinta ir jis niekam nerūpi
kaip paliktas maistas šaldytuve pūti
šoku trykšdama džiaugsmu, tik nieks nemato
žvilgsniai mane trikdo – lyg vienišą akmenį tašo

užlipus ant pūvančio stogo dainuoju strazdams giesmininkams
kaskart vis meldžiuos, kad kuris susimils ir pakvies kartu kilti
galvą mažą glaudžiu prie miško rasotos paklotės
savo eiles šnibždu paukščiams pačios išgalvotiems.

diena šviesos žibinte

vakaro žibinte dienos šviesa užgęsta
liepsna pradingsta giliam iškvėpime
tik dūmų tvaikas minčių skliaute
kasdien pakilęs plaikstos
ir draskos mano plaučių olose

kažkas ten stato ilgus kanalus
kuriais it upėm plūsta parfumai aromatai ir skausmai
iš čia impulsai sielai tiksi
kad baigės jau išganymo diena

Deimantė Nedzinskaitė

Daina

Tarp išsijungusių šviesų,
Tarp nusileidžiančių saulės spindulių
Užmiega širdis,
Tarp begalybės minčių, tarp trūkstamų dalių,
Viena iš jų – turbūt bus meilė…

Tarp išsigandusių akių,
Tarp stebuklingų mano laimės valandų
Pabunda viltis,
Kad dar yra galimybė tau nebeišskrist…
Jeigu turėčiau dar jėgų,
Bet – tai viena iš mano trūkstamų dalių…

Tarp galimybių ir sapnų,
Tarp to, kas tikra, ir tarp to, ko nesuprantu,
Prabunda širdis,
Tarp begalybės žvaigždžių, tarp trūkstamų dalių,
Viena iš jų turbūt bus – laimė…

Tarp įdomiausių paslapčių,
Tarp tavo ir mano neišmintų kelių
Užmiega viltis,
Nes nebėra galimybių tau nebeišskrist.
Jeigu turėčiau jėgų, gal sugebėčiau skristi su tavim kartu…

Daina II

Aš nepastovi, bet nedrąsi…
Aš tik be proto jautri…
Aš lyg plona styga,
Kuri nuo mažo timptelėjimo gali nutrūkti.

Aš myliu žmones, bet neprisileidžiu jų…
Aš lyg skiautė, išplėšta iš raštuotos paklodės.
Prisiuvus tapčiau dalis naudos,
Bet ir būdama skiautė galiu tarnauti ašaroms valyti…

Aš myliu stipriai ir beprotiškai,
Su fantazijom ir svajonėm.
Aš lyg drugys – jautrus, mažytis ir trapus.
Bet skraidau, kur noriu ir kur tik leidžia man širdis.

Aš aukoju save dėl taikos,
Tarp mane supančių žmonių,
Ir tuomet pavirstu į mėnulį – vieną, liūdną, o gal ir laimingą,
Nes žinantį, kad bent kažkiek prašvietė tamsumą.

Laura Vaičiūnaitė

Faustui

Ėjau, klupau, kilau ir nesustojau,
Kol įkopiau viršukalnėn savų svajų.
Ir pažvelgiau aukštybėse sustojus
Į žemę iš po debesų.

Ir pajutau beprotišką šaltumą,
Apsidairiau – aš stoviu čia viena
Ir puoliau į bedugnės liepsną –
Nudegt bentsyk, kam nors patapti artima…

Išvaikščiojau kelius plačius ir takelius;
Plaukiau per vandenis ir pelkes išbraidžiau.
Bet nebegrįžo jaunas džiugesys naivus
Ir niekur laimės neradau.

O kaip norėčiau iš širdies gelmių
„Sustok, akimirksni žavus!“ – sušukt…
Bet šviesą ir tamsybes apkeliavus negaliu
Nustoti ėjus, tad einu, einu, einu…

Emigrantui

Nedaug gimtinėje beliko mūsų,
Nes laimės ieškome vis toliuos tolimuos…
Ar kada nors sugrįšite? – paklausiu jūsų,
Ir vis mažiau dvejonių išvystu veiduos.

Tik ar išgirsi ten savos vaikystės aidą,
Tieksyk girdėtą pasaką, mamos lopšinę?
O jei sapne išvysi tau dar brangų veidą,
Sukaustys širdį ilgesio gija plieninė.

Ugnė Baranauskaitė

Iliuzija

Ko gi, Saule, šauki mane
Spindulių sulipdytam sapne?
Nors daina tava lyg sirenos vilioja…
Baltieji vartai jau užkelti…

Liūliuoja sūpuoja svajos, sapnai
Apie tave – primirštą trokštamą šilumą.
Deja, nevaldoma, netikra šviesa,
Kaip kulka perveria mane.

Noriu išgyventi ramybę beribę,
Noriu patirti jūros galybę. —
Ateik pas mane – žvaigždelę mažytę!
O ne! Baltieji vartai jau užsklęsti… Gana.

 „Kas gi ta laimė?“ – užduodu klausimą aš kitą
Ir mąslų tavo žvilgsnį sutinku.
Tikriausiai klausimas ir liks neatsakytas,
Ir eisi tuo pačiu gyvenimo keliu.

Kol metams bėgant apsiblaus tas žvilgsnis,
Tik jautri siela dar ramybės vis neduos.
Ir tartum adatos smigs sielon mintys –
Ar dar yra jiems kelias atgalios?..

Roberta Kvederavičiūtė

Tai esi Tu!

Gamtos grožis pašaukė Tave,
Vėjas glostė Tau plaukus,
Saulė lydėjo Tave…
Mėnulis migdė nakčia.

Tu sukurta gamtos ir jos dėsnių,
Tave lydi gražiausi dalykai,
Tu sukurta čia gyventi –
Čia skleidžiasi Tavo gyvenimas…

Tavo akys tokios ryškios kaip saulė,
Tavo plaukai kaip liepos šakos,
O lūpos kaip besiskleidžiantys medžio pumpurai –
Tavo siela ir kūnas Dievo dovana.

Danielė Danisevičiūtė

Rudens skėtis

Pasipuošė skėtis ir laukia lietaus,
Lietučio juokingo, liūdno, gaivaus.
Štai matote – krinta pirmieji lašai,
Jie moko pasauly gerbt būtinai.

Žmonės skirtingi, laimingi ir ne.
Aukšti ir žemi, ploni ir stori,
Truputį kitokie, nei mes ar kiti,
Todėl juos privalome gerbti visi.