Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Viktorina „Kas padėjo išlikti lietuviškam žodžiui“

Spausdinti

Jau tapo tradicija Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną Punios bibliotekoje paminėti, organizuojant viktoriną mokiniams. Šiemet joje dalyvavo Punios mokyklos-daugiafunkcio centro 5, 7 ir 8 klasės mokiniai. Juos atlydėjo lietuvių kalbos mokytoja Alma Davidavičienė, kuriai teko ir vertintoja pabūti.

Iš mokinių sudarėme tris mišrias komandas. Kad būtų lengviau orientuotis skiriant užduotis ir tikrinant atsakymus, komandoms buvo priskirtos tautinės spalvos – geltona, žalia, raudona.

Pirmoji, bet nevertinama, užduotis – sugalvoti gražų lietuvišką komandos pavadinimą prasidedantį priskirtos spalvos raide – pasirodė ne tokia jau ir lengva. Tad viktorinoje varžėsi „Gudručiai“, „Žolė“ ir „Ridikėliai“.

   Pirmasis rimtas darbas – atsakyti į 19 klausimų, susijusių su lietuviškos spaudos draudimu, pirmąja lietuviška knyga, spaudos pradininkais, seniausiomis pasaulio ir Lietuvos bibliotekomis, spausdinimo mašinos išradimu. Atsakymai į šiuos klausimus buvo paslėpti bibliotekoje, o komandos gavo nuorodas, kur jų ieškoti. Ši rungtis, žinoma, buvo sunkiausia ir užėmė daugiausiai laiko, nes ne visi vaikai gerai orientuojasi bibliotekoje. Pavyzdžiui, nuoroda „Skyrius „LIETUVIŲ LITERATŪRA“ – V. Kudirka. Raštai, I tomas“ vienai komandai pasirodė neįveikiama.

Komandoms dar reikėjo atkurti praleistus eilėraščio „Lietuva brangi“ žodžius, surasti pasimetusius rašytojų slapyvardžius, profesijas ir kūrinius, dalyvauti žodžių rašymo estafetėje, kur kiekvienas komandos narys turėjo užrašyti  daiktavardį, prasidedantį tokia raide, kuria baigiasi prieš jį rašiusiojo žodis.

Susumavus rezultatus, paaiškėjo, kad „Ridikėliai“ surinko 28, „Gudručiai“ – 27, o „Žolė“ – 25 taškus. Tas trijų taškų skirtumas pasirodė toks menkas, jog visi sutarė, kad nugalėjo – DRAUGYSTĖ ir draugiškai iškeliavo į mokyklą „karčių mokslo šaknų graužti“.

 

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Punios filialo vyresnioji bibliotekininkė
Irena Kaškonienė