Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Literatūrinė popietė „Praeiname per žemę mes tiktai vienąsyk…“

Spausdinti

Kai gruodas sukausto žemę, norisi sukurti ypatingą nuotaiką, kviečiančią ramiai pavartyti knygos lapus ar pasiklausyti muzikos, todėl žvarboką sausio 16-osios popietę Simno gyventojai rinkosi į literatūrinę popietę „Praeiname per žemę mes tiktai vienąsyk…“, skirtą mieste gyvenantiems kūrėjams paminėti. Savo kūrybą miestelio bendruomenei pristatė Anelė Mikalauskienė, Albina Sviderskienė ir Danutė Vepštienė. Surengti tokį susitikimą paskatino Albinos Sviderskienės išleista poezijos knygelė „Dar visko bus…“ Reikėjo pamatyti, kokiu dideliu džiaugsmu spindėjo žmonių akys, kai autorė skaitė savo kūrybą, dalijosi prisiminimais, šmaikštavo skaitydama ketureilius, glostė savo knygelę ar dėjo autografą jos pirmajame lape: „Gyvenimas – akimirka, džiaukimės ja!“. Nesunku buvo suprasti, kad kūryba, kaip ir skaitymas, šiai energingai moteriai yra vienas iš gyvenimo džiaugsmų. Ta proga Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorius Aivaras Vyšniauskas įteikė jai padėkos raštą už aktyvų knygų skaitymą ir bičiulystę su biblioteka.

Anelės Mikalauskienės kūrybą įtaigiai pristatyti padėjo Simno specialiosios mokyklos pedagogas Arūnas Narauskas, nes pati autorė netikėtai susirgo. Daug gražių žodžių buvo dedikuota jai, nes, būdama garbaus amžiaus, moteris žavi savo darbštumu: mezga, piešia grafikos technika, domisi politika. Poreikį rašyti ne tik sau, bet ir kitiems „padiktavo“ šventės, jubiliejai, o vėliau rašė ir dabar teberašo tik sau, todėl, klausydamas jos eilių, negali nepajausti, kaip poetė išgyvena kūrybos džiaugsmą.

Kita popietės „kaltininkė“ – Danutė Vepštienė – pasakojo, jog dar vaikystėje teko prabilti poetinėmis frazėmis, kad „sutramdytų“ išdykusį brolį. Dirbdama pradinių klasių mokytoja, pajuto poreikį rašyti eilėraščius vaikams, scenarijus šventėms, agitbrigadoms. Kartais poetiška mintis kildavo ir perskaičius knygą, pamačius paveikslą ar klaidžiojant gamtoje su fotoaparatu. Renginio metu turėjome galimybę pasigrožėti jos sukurtomis pateiktimis su Simno apylinkės vaizdais, klausytis pagal Danutės eiles sukurtų mokytojos iš Lazdijų Astos Slančiauskienės įrašytų dainų, kurias padėjo „prikelti“ vyresn. bibliotekininkas Jonas Kazakevičius. Ir išėjusi į pensiją moteris puikiai surado nišą veiklai: be kūrybos, dar domisi vaistažolėmis, renka ir „kuria“ arbatų receptus, „augina“ bites.

Eilėraščių žodžius „supo“ Daugų muzikos mokyklos Simno filialo mokinių Augustės Marcinkevičiūtės, Kamilės Venckūnaitės ir jų mokytojos Margaritos Ivanauskienės kanklėmis atliekamos melodijos. Visi liko sužavėti kanklių stygomis vilnijančia melodija, kuri suteikė daug džiaugsmo, privertė susikaupti, kėlė nuotaiką. Buvo malonu pabūti su mielais žmonėmis žvakių ir kūrybos šviesoje – tegul rašymas, kaip ir skaitymas, teikia džiaugsmą, ramybę, gerumą…

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Simno filialo vyresn. bibliotekininkė
Lina Daniulevičienė

Daugiau apie literatūrinę popietę Simne bibliotekos „Facebook” paskyroje: https://www.facebook.com/pg/AlytausRSVB/photos/?tab=album&album_id=1355450724475245