Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Literatūrinio žodžio gurkšnis Butrimonyse: susitikimas su poete, rašytoja Scholastika Kavaliauskiene

Spausdinti

Lapkričio 25 d. Butrimonių gimnazijos bendruomenė susitiko su poete, rašytoja, Dzūkijos literatų klubo ,,Tėkmė‘‘ nare bei Butrimonių gimnazijos garbės galerijos nare Scholastika Kavaliauskiene. Buvo pristatytas jos pirmasis romanas „Vargo bitės“ bei šį rudenį išleista eilėraščių knyga „Sidabriniai voratinklių tiltai…“

Renginį pradėjo Ugnė Vaičiūnaitė ir Valentinas Straigis, Butrimonių gimnazijos mokiniai, skaitydami Scholastikos Kavaliauskienės eilėraščius ir ištrauką iš romano „Vargo bitės“ . Susitikimo metu autorė mielai prisiminė, kaip ėjo į Butrimonių mokyklą, kada vaikystėje pradėjo rašyti, atsakinėjo į klausimus. Pristatydama romaną Scholastika Kavaliauskienė prisipažino, kad parašiusi jį jaučiasi šiek tiek apsinuoginusi, nes knygoje yra ir autobiografinių detalių. Romane atskleisti skausmingi, istorinių vingių paliesti įvykiai yra atpažįstami Butrimonių krašto gyventojų.

Smagu, jog pristatydama eilėraščių knygą „Sidabriniai voratinklių tiltai…“ autorė prabilo eilėmis dzūkiška tarme:

„Paraik takucu pro klevų pakluonėj,
Pro amsincį cykiai apižlibį šunį…“ („Sugrįžimas“).

 Buvo pastebėta, kad knygoje yra nemažai tarmiškai parašytų eilėraščių, juose pavaizduota ir nelengva dzūko dalia, ir nuostabi to krašto gamta, o skaitytojas raginamas visa tai pamatyti: „Cik užsuk, pamacyk ir tu…“ (eil. „Ty, palei Merkį“). Yra ir švelniu humoru persmelktų eilėraščių, pvz.: „Tai nekantrūs ciej dzūkeliai-/Niekas jiem incikc negali…“ (eil. „Oi, susiedai, oi kas bus?“), „Jei ir pailsėc norėsi-/Vis an grybo atsisėsi“ (eil. „Grybynai“). Įvairios tematikos eiliuotų kūrinių yra devintojoje Scholastikos Kavaliauskienės eilėraščių suaugusiems knygoje. Šią, kaip ir dar 10 savo kitų knygų, autorė padovanojo Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Butrimonių filialui.

Atsisveikinus su autore buvo nuoširdžiai padėkota jai už nuostabią dovaną – prisilietimą prie jos kūrybos, palinkėta neišsenkančio kūrybiškumo ir parašyti dar daug knygų.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Butrimonių filialo vyresn. bibliotekininkė
Asta Daironienė