Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Tarporganizacinė patirtis Butrimonyse

Spausdinti

2016 m. spalio mėn. 27 d. Butrimonių vaikų darželyje organizuojamame seminare „Į sveikatos šalį“ atsikleidė tarporganizacinės partnerystės (Butrimonių vaikų darželio ir Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Butrimonių filialo) veiksmingumas bendra patirtimi. Renginio metu visų pirma buvo apžvelgtas ilgalaikis projektas „Į sveikatos šalį“, kurį vykdė vaikų darželio auklėtojos A. Kurpoviesienė, M. Bankauskienė, V. Sadauskienė kartu su ugdytiniais.

Butrimonių vaikų darželis yra pripažintas sveikatą stiprinanti mokykla, jos viena iš prioritetinių veiklų – vaikų sveikatos stiprinimas bei sveikos gyvensenos įgūdžių ugdymas. Seminare dalyvavusieji pedagogai iš Birštono, Alytaus miesto ir Alytaus rajono buvo supažindinami su projektu, kurio metu vaikų darželio ugdytiniai turėjo galimybę patys auginti vaistažoles, rinkti jas, džiovinti (M. Bankausienės organizuojama veikla „Vaistažolių seklyčia“ ), dalyvauti edukacinėje kelionėje kartu su Vandens Lašeliu (V. Sadauskienės – „Vanduo – sveikatos šaltinis“), sužinoti kaip atsiranda medus uzbonėlyje (A. Kurpoviesienės organizuojama veikla „Medaus uzbonėlis“).

Seminaro dalyviai praktiniame užsiėmime „Arbatos gėrimo tradicijos laikymasis“, kurį vedė Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Butrimonių filialo vyresn. bibliotekininkė Asta Daironienė, daugiau sužinojo apie šeimos tradicijos laikymosi svarbą, apie tai, kad prasmingos tradicijos leidžia pajusti savo identitetą šiame nuolat besikeičiančiame, skubančiame pasaulyje. Renginio metu buvo kalbama apie rečiau renkamus augalus, dalyviai turėjo galimybę paragauti grikių dzūkiško pyrago, įvairių vaistažolių arbatos.

Asta Daironienė džiaugėsi tuo, jog mūsų krašte vis dar gyva vaistažolininkystė. Ji pasidalino savo prisiminimais iš vaikystės, kaip kartu su močiute ir mama rinkdavo vaistažoles, papasakojo apie kai kurių augalų gydomąsias savybes. Daugiau kalbėjo apie gaurometį. Įvairioje literatūroje randama informacija stebina apie šio augalo naudą organizmui. Gaurometį galima laikyti gamtos dovanotu stebuklu – gausaus mikroelementų kieko nėra jokiame kitame augale! Jį bene vienintelį iš vaistažolių galima fermentuoti taip, kad išlieka estetiškas vaizdas. Buvo ragaujama šio fermentuoto ir nefermentuoto augalo arbatos, degustuotos ir kitų rūšių vaistažolių bei prieskonių arbatos. Visi vaišinosi grikių pyragu, iškeptu pagal senovinį Dzūkų receptą. Praktinį užsiėmimą organizuoti padėjo auklėtoja J. Ramanauskienė. Toks pažintinis-praktinis renginys yra papildymas spaudinių parodai „Vaistiniai ir prieskoniniai augalai“, kurią organizavo Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Butrimonių filialo bibliotekininkė Rūta Stanevičienė.

Šis renginys dar kartą patvirtino, jog tarporganizacinis bendradarbiavimas, partnerystės plėtra įvairiose integruotose sąveikos formose, atskleidžia veiksmingą patirtį, pagrįstą geriausiais darbuotojų gebėjimais bei įgūdžiais.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Butrimonių filialo vyresn. bibliotekininkė
Asta Daironienė