Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Nemunaityje prisimintas kraštotyrininkas Vytautas Lankininkas

Spausdinti

Sausio 20 dieną Nemunaičio bibliotekoje įvyko popietė ,,Mano krašto spalvos“, skirta Vytautui Lankininkui atminti. Prieš renginį ant šviesuolio kapo padėjome gėlių ir uždegėme žvakeles. Pagerbdami amžinybėn iškeliavusį kraštietį, popietę pradėjome tylos minute.

Į renginį atvyko daug garbių svečių. Pirmasis kalbėjo Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas. Jis prisiminė daugybę susitikimų su V. Lankininku, jo šmaikštų būdą, energingumą, pasidalino mintimis apie Nemunaičio stovyklos perspektyvas. Buvusi kraštotyrininko mokinė, o vėliau kolegė, Makniūnų pagrindinės mokyklos – daugiafunkcio centro mokytoja Alma Muliuolienė paskaitė ištrauką iš knygos ,,Sodžiaus sakmės“ apie Vytauto vaikystę.

Nemunaičio seniūnijos seniūnas Rimantas Avižienis, taip pat buvęs mokinys ir kolega, kalbėjo apie visus V. Lankininko apdovanojimus, gautus iš Lietuvos genocido ir rezistencijos tyrimo centro, Alytaus savivaldybės mero, Lietuvos jaunimo turizmo centro, Alytaus rajono švietimo centro, jaunųjų miško bičiulių klubo ,,Sudvaja“, Alytaus rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus, Alytaus rajono švietimo ir pedagoginės psichologinės pagalbos centro. Seniūnas paminėjo, kad 2007 metais Alytaus rajono savivaldybė pagerbė Vytautą Lankininką nominacija ,,Kaimo bendruomenės šviesuolis“. Nemunaičio bendruomenės pirmininkė Danutė Česnulevičienė pasidalino prisiminimais apie darbą Nemunaičio pagrindinėje mokykloje, bendrus renginius.

Bibliotekininkė Daiva Avižienienė kalbėjo apie V.Lankininko knygų ,,Iš Nemunaičio praeities, ,,Nuotrupos“ ir ,,Sodžiaus sakmės“ išliekamąją vertę, svarbą vietos bendruomenei. Alytaus kraštotyros muziejaus direktorė Audronė Jakunskienė kalbėjo apie eksponatų, kuriuos Vytautas buvo surinkęs Nemunaičio kraštotyros muziejuje, perdavimą jos vadovaujamam muziejuj, apie jo rašytus straipsnius, spausdintus dzūkų kultūros žurnale ,,Dainava“.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorius Aivaras Vyšniauskas kalbėjo apie šviesuolių svarbą vietos bendruomenės gyvenime. Politologas Laurynas Kasčiūnas Vytautą Lankininką apibūdino kaip medį su stipriomis šaknimis, stiprinantį Lietuvos žemę. Mokytojo dukra LRT televizijos naujienų žurnalistė Rūta Lankininkaitė kalbėjo apie tėvo pomėgius, laisvalaikį, gyvenimo būdą.

Renginio metu skambėjo mišraus Nemunaičio ansamblio ,,Smiltė‘‘ atliekamos dainos. Buvo rodomos filmų su Vytautu Lankininku ištraukos, nuotraukos. Prisiminimai apie garsų mokytoją- kraštotyrininką persikėlė ir į mažesnius būrelius prie arbatos puodelio.

 

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Nemunaičio filialo vyresnioji bibliotekininkė
Daiva Avižienienė