Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Garsiniai skaitymai Selemono Paltanavičiaus 60-mečiui

Spausdinti
„Gamtininko kelio aš nesirinkau ir juo būti niekada nesvarsčiau – atrodo, kad aš juo gimiau, nes man, kiek tik save atmenu, niekas kitas be gamtos nerūpėjo… Daugiausiai džiaugsmo teikia buvimas gamtoje. Ir – kūryba. Dar labai smagu surasti pirmą pavasario žibuoklę, pamatyti parskridusius vieversius, atkutusias varles, pirmus žalius lapelius… Tiesa, labai smagu paimti į rankas naują savo knygą, kvepiančią spaustuvės dažais. Nemoku apsakyti to jausmo, bet jis – malonus.“ – taip viename interviu kalbėjo Lietuvos prozininkas, gamtininkas, fotografas, aplinkosaugininkas, radijo laidų vedėjas Selemonas Paltanavičius.

Jo kūrybinis kraitis – per trisdešimt pažintinių bei grožinių knygų, kurių didžioji dalis skirta vaikams. Todėl ir nutariau, S. Paltanavičiaus 6o-mečio proga, pradinių klasių mokiniams surengti garsinius jo kūrybos skaitymus.

Pažintį su autoriumi pradėjome nuo knygelių, esančių mūsų bibliotekoje, parodėlės ir pratęsėme virtualioje erdvėje – pasižiūrėjome Youtube įrašą, kuriame S. Paltanavičius pristato knygą „Lietuva. 101 gamtos stebuklas“. Šis įrašas nufilmuotas prie vieno iš tokių stebuklų – Pučkorių atodangos, bene aukščiausios ir įspūdingiausios Lietuvoje atodangos, suformuotos Vilnios upės sraunių vandenų. O mes tuo pačiu pasidžiaugėme, kad gyvename ne mažiau vaizdingame gamtos kampelyje, kur galime grožėtis Nemuno vingiais, aukštais Punelės skardžiais, nuo Punios piliakalnio atsiveriančia nepakartojama panorama.

Po to skaitėme knygelę „Gyveno kartą Dėdė Debesėlis” ir klausėme joje esančios kompaktinės plokštelės, kurioje visas istorijas skaito ne bet kas, bet pats knygelės autorius! Kadangi popietės metu negalėjome visų istorijų išklausyti, tai kompaktinė plokštelė kartu su vaikais „iškeliavo“ į mokyklą, kur per ilgąsias pertraukas jie pratęs pažintį su pagrindiniu knygelės herojumi, šiek tiek keistoku, bet nepaprasto tylaus gerumo įsikūnijimu dėde Petru – Dėde Debesėliu, taip pramintu dėl neįtikėtinai didelės baltų plaukų kupetos.

 

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Punios filialo vyresnioji bibliotekininkė
Irena Kaškonienė