Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Vankiškiečiai būrėsi į „Dzūkiškus pavakarojimus“

Spausdinti

Mūsų Lietuvėlė maža, bet tuo  įdomi, kad turi net penkis etnografinius regionus, pasižyminčius istoriškai susiformavusiais kultūriniais ypatumais: Aukštaitiją, Dzūkiją (Dainavą), Mažąją Lietuvą, Suvalkiją (Sūduvą) ir Žemaitiją. Yra devynios pagrindinės etnografinių regionų savitumo raiškos sritys: tarmės muzikinis folkloras, tautosaka, tautinis kostiumas, etnoarchitektūra, papročiai, tautodailė, liaudies kūryba, kulinarinis paveldas. Migracija, globalėjantis pasaulis kėsinasi suniveliuoti skirtumus, savitumą, tad iškyla būtinybė išlaikyti savitą tarmę, papročius, tradicijas.

Tuo tikslu 2013-ieji metai buvo paskelbti Tarmių metais, o šie, 2015-ieji, paskelbti Etnografinių regionų metais.

Pasak Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės „Tarmės – mūsų savasties dalis. Iš kartos į kartą perduodamas istorijos ir kultūros ženklas“.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Vankiškių filialas Etnografinių regionų metus pažymėti nusprendė būtent sutelkiant dėmesį į savo, Dzūkų regiono tarmę. Renginiu „Dzūkiški pavakarojimai“ užsimota parodyti, kad ir jaunimas, ir senjorai nėra abejingi praėjusių kartų palikimui.

Siekiant išsaugoti dzūkišką tarmę, atskleisti jos grožį bei uždegti jaunimą noru pažinti ir vartoti gimtąją tarmę sėkmingai, kūrybingai siekia žinoma Alytaus pedagogė, daugeliu talentų apdovanota Svetlana Žadeikienė. Ji yra išleidusi ne vieną dzūkų tarme parašytą knygutę, o dabar savo kūrinį „Aina bernai in šokius“ įkūnijo scenoje su savo vadovaujamos teatrinės studijos artistais- Alytaus Ramanausko –Vanago gimnazijos mokiniais. Jie taip įvaldę dzūkų tarmę, taip su tikru aktoriniu talentu suvaidino šį kūrinį, kad, stebint spektakliuką ,atrodė, jog esi atsidūręs kokiame 18-to amžiaus Lietuvos kaime. Ypač žavėjo veikėjų Jono, Jono motinos, Janės, vaidmenys, kuriuos įkūnijo Evaldas Mažeika, Milda Gudaitytė, Aurelija Kavaliauskaitė.

Dzūkų tarmės grožis, to išskirtinio dzūkiško „Dz“ skambėjimas ypač atsiskleidžia dainose. Jomis klausytojus džiugino Simno kultūros centro Miroslavo filialo Vankiškių folkloro ansamblio moterys, kurioms vadovauja Janina Paršeliūnienė. Dainose atsispindėjo dzūkės mergelės godos, bernelio dūmojimai, gimtinės gamtos gražumas.

Dzūkai pasižymi ne tik muzikalumu, gera, dosnia širdimi, bet ir sveiku humoru, gebėjimu pasijuokti iš savo ir kitų ydų. Didelę juoko dozę vakarojant suteikė saviveiklininkės, tikros dzūkės nuo Marcinkonių – Angelės Paliokienės „Paporinimas apie kytrų mergų“.

Graži dzūkiška šneka liejosi iš viešnios Svetlanos Žadeikienės lūpų, skaitant jai savos kūrybos, jau išleistos knygelėmis, eiles. Mažiausiems žiūrovams ji surengė „egzaminą“ – vaikai turėjo atspėti, ką bendrinėj kalboj reiškia vienas ar kitas dzūkiškai ištartas žodis. Pasirodo, kad vaikai – vieni daugiau, kiti mažiau – dar pažįsta dzūkų tarmę. Ypač dzūkiško žodyno turtingumu nustebino skaitytoja, 5 klasės mokinė Agnė Žuklijūtė. Ji iš poetės rankų gavo prizą – paskiausiai išleistą knygelę „Ateik, vaikuci, in mano sodų“.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra sakiusi „Gimtosios tarmės visus šalies žmones padaro išskirtinius, tačiau sujungia į bendrą kalbą ir vieną žemę – Lietuvą“. Renginukas „Dzūkiški pavakarojimai“ buvo tarsi atliepas šioms Prezidentės mintims.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Vankiškių filialo vyresnioji bibliotekininkė Marijona Račkauskienė