Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Rajono viešosios bibliotekos žaidėjai pateko į geriausių „Bibliomūšio“ komandų dvyliktuką

Spausdinti

Baigėsi tris mėnesius trukęs protų mūšis „Bibliomūšis“, kuris rugsėjo – gruodžio mėnesiais suvienijo beveik 150 Lietuvos viešųjų bibliotekų komandų vienam konkrečiam tikslui – parodyti savo išmonę ir žinias. Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka įgyvendinanti projekto „Bibliotekos pažangai 2“ iniciatyvą „Bibliomūšis“ jau rugsėjo pradžioje pakvietė prie jos prisijungti visas Lietuvos viešąsias bibliotekas, tame tarpe ir Alytaus rajono savivaldybės viešąją biblioteką. Šiuo protų mūšiu buvo siekiama suartinti bibliotekas su vietos bendruomene ir taip į bibliotekos veiklas įtraukti vietos gyventojus.

Kiekviena biblioteka ir jos filialai turėjo suburti savo komandas (iki 7 žmonių), kurių nariais galėjo būti tiek bibliotekų lankytojai, tiek ir bibliotekų darbuotojai. Komandos turėjo sugalvoti ir atsiųsti žaidimo organizatoriams tris kuo įdomesnius ir originalesnius klausimus. Vienas jų turėjo būti susijęs su vietos bendruomene ar vietove, kurioje įsikūrusi biblioteka, kiti du – sudaryti laisva forma ir pasirinktina tema.

Į šį žaidimą taip pat buvo rekomenduojama įtraukti vietos verslininkus, valdžios atstovus, socialinius partnerius, nevyriausybines organizacijas ir kitus asmenis. „Bibliomūšis“ ypatingas ne tik tuo, jog jame tarpusavyje varžėsi Lietuvos viešųjų bibliotekų sudarytos komandos, bet ir savo pažangumu.

Žinodami, jog žaidime dalyvaus ir Lietuvos aklųjų bibliotekos komandos, rengėjai šioms komandoms suteikė galimybę „pamatyti“ objektus specialiai į žaidimą integruotais 3D maketais. Šia iniciatyva buvo siekiama sumažinti socialinę atskirtį tarp turinčiųjų regos negalią ir kitų visuomenės narių.

Garbingai šiame „Bibliomūšyje“ pasirodė Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos komanda „Biblioholikai“, pagrindinai sudaryta iš viešosios bibliotekos darbuotojų. Biblioholikai – tai žmonės vertinantys ir kolekcionuojantys pirmuosius, meniškai iliustruotus senovinių knygų leidimus. Ir nors žaidėjų tarpe tokių knygų gurmanų nebuvo, komandos pavadinimas tiksliai atspindėjo visų žaidėjų bendrą pomėgį ir meilę knygoms.

Trijų turų, vykusių spalio-gruodžio mėnesiais metu, bibliotekininkams teko atsakyti į 150 pačių įvairiausių klausimų, suskirstytų į penkias atskiras temas. Be tradicinių užduočių apie išradimus, literatūrą ar istoriją, buvo pateikti ir garsiniai klausimai, kurių metu reikėjo atspėti muzikos kūrinį, operą ar skaitomos eilėraščio ištraukos autorių.

Tarp 130-ties finaliniam žaidimui užsiregistravusių komandų rajono viešosios bibliotekos komanda surinkusi 59 taškus užėmė garbingą 12-tą vietą. Ji nuo lyderių, Lietuvos aklųjų bibliotekos komandos „LABukai“ atsiliko 9 taškais.

Rajono bibliotekininkai teigė, kad dar geresniam bei darnesniam komandos pasirodymui koją pakišo per dideli tarpai tarp „Bibliomūšių“ bei vėlyvas žaidimo metas, po darbo trukdęs sukaupti reikiamą dėmesį. Po finalo žaidėjai analizavo savo klaidas ir pažadėjo pasitaikius panašiai progai surinkti dar stipresnę žaidėjų komandą, su kuria palypėtų keliais žaidybiniais laipteliais aukštyn. Link geriausių Lietuvos bibliotekų komandų penketuko.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija

Štai tokie plakatai kviečiantys užsiregistruoti į „Bibliomūšį” nuo rugsėjo 1-os dienos kabojo daugelyje Lietuvos bibliotekų.

„Biblioholikų” komanda, tarp 130-ties finaliniam žaidimui užsiregistravusių komandų užėmusi garbingą 12-tą vietą.

Veltui ši žaidėja iš fotografo tikisi pagalbos. Į šį klausimą, kaip ir į visus kitus, komandai teks atsakyti pačiai.

Nedidelė pauzė, po kurios įprastai sekdavo 10 pačių  kebliausių klausimų.

Tris mėnesius trukęs „Bibliomūšis“ baigėsi. Rugsėjo – gruodžio mėnesiais jis suvienijo beveik 150 Lietuvos viešųjų bibliotekų komandų, kurios turėjo puikią galimybę parodyti savo išmonę ir žinias.