Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Popietė „Kuo turtinga manoji Dzūkija“

Spausdinti

Šiemet sukanka 770 metų, kai 1253 m. karaliaus Mindaugo donaciniame akte Livonijos kryžiuočiams pirmą kartą buvo paminėtas Dainavos vardas. Todėl 2023-ieji paskelbti Dzūkijos (Dainavos) metais.

Gegužės 20-ąją Punios bibliotekoje vyko popietė, skirta šiai svarbiai datai paminėti. Renginį Liudo Giros eilėraščiu „Mano kraštas“ pradėjo Alytaus rajono savivaldybės kultūros centro Punios skyriaus darbuotoja Laimutė Žūsinienė.

Oi, žinou aš vienū kraštū
Mūs šalalėn, Lietuvon,
Dzidzy vargū, sunkiū naštū
Neša jis dziena dzienon.

Cykiai Nemunas liūliuoja,
Veja auga da cykiou,
Bet užvis cykiuo dejuoja
Ty artojas, kap matiou…

(užrašyta pagal L. Giros 1906 m. originalą)

Ji trumpai papasakojo apie Dzūkijos regioną, jam geografiškai priskiriamas teritorijas, pavadinimo kilmę. Daugiau informacijos apie savo kraštą sužinojome žiūrėdami filmą „Dzūkija“, kurį 2017 m. sukurė VšĮ „TV Europa“ (režisierė Asta Giraitytė, scenarijaus autorė Birutė Vyšniauskaitė).

Filmas pristato vaizdingą Dzūkijos gamtą, senuosius kaimus ir miestus, daug archajiškų bruožų išlaikiusią tarmę, papročius, tradicijas, amatus ir dainas.

Pasisėmę žinių perėjome prie viktorinos „77 klausimai apie Dzūkiją”. Kadangi atšilę orai daugelį išviliojo į gamtą ar prie pavasario darbų ir popietėje nebuvo gausu dalyvių, tai nusprendėme, kad į viktorinos klausimus atsakinės kiekvienas asmeniškai. Viktorinoje buvo 7 turai po 11 klausimų. Kiekvieno turo pabaigoje buvo pateikiami teisingi atsakymai ir dalyviai galėjo pasitikrinti savo žinias. Daugumai sekėsi gana neblogai, nes klausimų buvo įvairių: apie istorinius įvykius, garsius Dzūkijos krašto žmones, gamtos paminklus ir t.t.

Manau, kad šią viktoriną galėsime pakartoti vėlų rudenį, kai bus nudirbti visi darbai. Juk Dzūkijos metai dar net neįpusėjo.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Punios filialo vyresn. bibliotekininkė
Irena Kaškonienė