Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Parėčėnų bibliotekoje paminėti Dzūkijos (Dainavos) metai

Spausdinti

Dzūkijos (Dainavos) atmintini metai paskelbti siekiant pažymėti Dainavos vardo pirmojo paminėjimo istoriniuose šaltiniuose 770 metų jubiliejų. Dainavos žemė pirmą kartą paminėta 1253m. karaliaus Mindaugo donaciniame akte Livonijos kryžiuočiams.

Paskelbus Dzūkijos (Dainavos) atmintinus metus, siekiama atkreipti dėmesį į savitas Dzūkijos (Dainavos) tradicijas (patarmes, sakytinį ir muzikinį folklorą, kulinarinį paveldą, tradicinius amatus ir verslus, kalendorinius ir kitus papročius), aktualizuoti jų išsaugojimą, pasidžiaugti stipria šio krašto žmonių etnoregionine savimone.

Siekiant pabrėžti Dzūkijos (Dainavos) krašto reikšmę Lietuvos valstybės istorijoje ir dabartiniame gyvenime tokį nutarimo projektą įregistravo Seimo narys Robertas Šarknickas. Tokiu būdu Seimui siūloma „aktualizuoti Dzūkijos (Dainavos) regione per amžius susiformavusių itin savitų tradicijų (patarmių, sakytinio, muzikinio, žaidybinio ir šokamojo folkloro, tautinio kostiumo, kulinarinio paveldo, tradicinių amatų ir verslų, kalendorinių ir kitų papročių) išsaugojimą, tęstinumą ir sklaidą bei krašto gamtos savitumo puoselėjimą“. Anot nutarimo projekto, naujausi tyrimai parodo iki šiol išlikusią krašto žmonių stiprią etnoregioninę savimonę, taip pat siūloma įvertinti Dzūkijos (Dainavos) įtaką Lietuvos kultūros bei tapatybės formavimosi ir stiprinimo procese.

Pažymint Dzūkijos (Dainavos) atmintinus metus, sukurtas Dzūkijos (Dainavos) metų ženklas! Ženklo sukūrimo iniciatorė – Dzūkijos (Dainavos) regioninė etninės kultūros globos taryba. Ženklo autorė – dailininkė, Alytaus kraštotyros muziejaus muziejininkė Gintarė Markevičienė.Vienas svarbiausių ženkle naudojamų simbolių: dzūkams itin brangaus augalo – grikio – sėkla. Šis simbolis kalba apie mažume slypinčią stiprybę, kartu – apie gebėjimą išlikti visokiomis sąlygomis.Dzūkijos metų ženkle grikio sėkla primena širdelę, o joje – Lietuvos, Dzūkijos ir Dainavos girios kontūrai. Tai simbolizuoja, kad dzūkai – itin jautrūs, širdingi ir vaišingi, o kiekvieno iš jų širdyje užtenka vietos ir Dzūkijos miškams, ir visai Lietuvai.

Dzūkijos (Dainavos) 770-osioms metinėms paminėti Parėčėnų bibliotekoje parengta spaudinių paroda „Dainavos kraštas“.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Parėčėnų filialo vyresn. bibliotekininkė
Dalia Žvirblienė