Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Martynas Vainilaitis – gamtos vaikas

Spausdinti

„Mano tėviškė – mielas Mergežeris. Prie tos liepos, prie tų suraizgytų sumazgytų žingsnio pločio šaltinėlių, sakais kvepiančioje pirkioje aš gimiau ir buvau įkeltas į žilvitinį lopšį. Iš pintinio lopšio išlipęs, išmokau ir aš dainuoti. Ir dainuoju lig šiolei.“ (M.Vainilaitis)

Daugų biblioteka su prailgintos dienos mokytoja Vilija Sakalauskiene ir mažaisiais bibliotekos skaitytojais paminėjo Martyno Vainilaičio 90-ąsias gimimo metines. Drauge su vaikais trumpai apžvelgėme poeto gyvenimą, skaitėme jo eilėraščius, kūrėme smagius ketureilius. Popietės metu vaikai sužinojo, jog pirmoji poeto perskaityta knyga buvo K. Binkio „Kiškių sukilimas“. Taip pat paaiškėjo, jog būsimas poetas  žavėjosi Vytės Nemunėlio knygomis, mylėjo arklius ir jam itin patiko būti gamtoje. Ir nors Vainilaitis mokėsi aktorystės ir įgijo aktoriaus specialybę, tačiau visą savo gyvenimą susiejo su plunksna.

Didžiausias poeto ilgesys – pradžios mokykla, o didžiausia atgaiva – gamta. Gal todėl ir jo eilėraščiuose gyvena monai, maumai, laumės. Už knygą „Sidabrinė kultuvėlė“ tapo ne tik pirmuoju Vaikų literatūros premijos laureatu, bet 2004-aisiais metais pelnė ir tarptautinį apdovanojimą – jo pavardė įrašyta į Tarptautinės vaikų ir jaunimo knygos tarybos Garbės knygą. Už nuopelnus Lietuvos kultūrai 2003 metais M. Vainilaičiui įteiktas Vytauto Didžiojo ordino Karininko kryžius.

Popietės pabaigoje visi dalyviai buvo pavaišinti saldumynais.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Daugų filialo vyresn. bibliotekininkė
Valė Remeikienė