Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Vaivorykštės spalvomis” /Poetui, rašytojui, vaikų literatūros kūrėjui Martynui Vainilaičiui – 90 m./

Spausdinti

„Prisilietusi popieriaus, sugirgžda plunksna, kaip tas uogomis bertas takelis ringuoja eilėraštis ar pasaka. Taip aš rašau. Rašau tik sau, bet mano eilėraščius vaikai supranta, skaito ir deklamuoja. Ir nė kiek nekeista. Juk aš rašau tik tada, kai pavirstu vaiku”.

Martynas Vainilaitis – vaikų poetas, vaikų poezijos vertėjas. Visomis vaivorykštės spalvomis žėrinčiame M. Vainilaičio poetiniame pasaulyje įdomu ir erdvu, stebuklinga ir paprasta, rimta ir linksma. Marguose kaip pievų gėlės posmuose jis apdainuoja šiandieninio vaiko svajones ir rūpesčius.

Martynas Vainilaitis gimė 1933 m. sausio 26 d. Mergežerio k., Varėnos valsčiuje. 1940-ųjų pavasarį tėvas palydėjo į lietuvišką Mergežerio mokyklėlę. Baigęs pradinę, patraukė į Varėnos keturklasę progimnaziją. Kasdien septyni kilometrai pėsčiomis į vieną pusę. Vėliau Griškabūdžio vidurinė mokykla. 1957 m. baigė Lietuvos valstybinės konservatoriją, Teatrinį fakultetą, ir įgijo aktoriaus specialybę.

Pora metų dirbo tuometiniame Kapsuko dramos teatre, tačiau nei Konservatorijos diplomas, nei aktoriaus duona nepajėgė užgožti meilės literatūrai, visą savo gyvenimą susiejo su plunksna. 1955 – 1957 m. dirbo žurnalo „Žvaigždutė” redakcijoje, 1958 m. žurnalo „Moksleivis” redakcijoje, 1959 – 1960 m. laikraščio „Lietuvos pionierius” redakcijoje, 1973 – 1995 m. žurnalo „Genys” redaktoriaus pavaduotoju.

Martynas Vainilaitis vienas iš nedaugelio lietuvių poetų, rašančių tik vaikams. Vaikų poetas, jo nuomone, – „tai žmogus su vaiko širdimi”, „taiklaus žodžio meistras”, o vaikų poezija – didelis menas, „tikro jausmo, lakios fantazijos, didelio nuoširdumo ir meilės” kupina kūryba.

Didžiausias aruodas, iš kurio poetas ėmė medžiagos savo kūrybai – tautosaka, liaudies dainos ir pasakos lydėjusios jį nuo vaikystės. „Knygos, tėvo pasakos ir dainos, motulės lopšinės melodija, gamtos artumas ir grožis – štai iš ko susidėjo mano vaikystė”.

Visose poeto knygose, kurių jis parašė per 30, gražiai sušvyti lietuvių poezijos vaikams geriausios ypatybės: jautrus melodingumas, vaizdo ir jausmo gyvumas, personifikacijų patrauklumas, lyrizmas, humoras, tautosakos ir mitologijos elementai. Martyno Vainilaičio lyrinis subjektas – ypatingas vaikas, gebantis matyti ir klausytis savo vaikiška siela.

Martyno Vainilaičio kūryba susilaukė mažųjų skaitytojų meilės, buvo apdovanota daugybe premijų: 1976 m. paskirta Respublikinė valstybinė premija už rinktinę „Mano volungėlė”, 1983 m. suteiktas nusipelniusio kultūros veikėjo vardas, 1998 m. paskirta Sostinės premija už nuopelnus vaikų literatūrai ir Vytauto Tamulaičio premija už eiliuotą „Kalvio pasaką” (rankraštis). 1999 m. pripažinta geriausia metų vaikų knyga „Kaulo bobos apžavai” ir 2002 m. geriausia metų poezijos knyga vaikams „Sidabrinė kultuvėlė”. 2003 m. įteiktas Vytauto Didžiojo ordino Karininko kryžius. 2004 m. Martynas Vainilaitis tapo pirmuoju Vaikų literatūros premijos laureatu ir pelnė tarptautinį apdovanojimą – jo pavardė įrašyta į Tarptautinės vaikų ir jaunimo knygos tarybos (IBBY) Garbės knygą (IBBY Honour List).

Sausio 26 dieną minint 90-ąsias poeto, vaikų literatūros rašytojo Martyno Vainilaičio gimimo metines Mergalaukio filialo bibliotekininkė parengė virtualią parodą „Vaivorykštės spalvomis“. Kviečiu virtualiai aplankyti šią parodą.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Mergalaukio filialo vyresn. bibliotekininkė
Sigutė Karčiauskienė