Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Projektinė Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos veikla

Spausdinti

Alytaus rajono savivaldybės viešoji biblioteka įgyvendina projektą „Autentiškumą išsaugojusios senosios Alytaus krašto totorių kapinės“, kurį iš dalies remia Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos pagal Nekilnojamo kultūros paveldo pažinimo sklaidos, atgaivinimo ir leidybos programą.

Pagrindiniai projekto įgyvendinimo partneriai – Alytaus rajono savivaldybė ir Alytaus rajono Butrimonių gimnazija.

Projekto tikslas – išsamiau susipažinti su buvusiais ir dar išlikusiais vienos iš mūsų valstybės tautinių bendrijų – totorių – dvasinės ir materialinės kultūros palikimu, jų laidojimo papročiais ir tradicijomis, lietuvių tradicijų įtaka totorių papročiams ir paveldui. Parodos kuratorė Birutė Malaškevičiūtė aprašė trumpą apžvalgą apie totorių kapines, kaip keitėsi antkapių mados, trumpai aprašė kiekvieną parodai atrinktą nuotrauką. Projekte senosios tradicijos persipina su naujomis technologijomis: pagamintos A4 formato fotografijos su skaitmeniniais QR kodais. Mobiliojo įrenginio kamera nuskenavus QR kodą atverčiama informacija apie nuotraukoje matomą vaizdą ar paminklą.

Šiuo metu paroda pristatyta Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos lankytojams. Vėliau ji bus eksponuojama Punios, Butrimonių, Eičiūnų, Junčionių, Mikalavo, Alovės, Venciūnų ir Vaisodžių filialuose.

Iki projekto įgyvendinimo pabaigos bus parengtas vertingas kraštotyros darbas „Autentiškumą išsaugojusios senosios Alytaus krašto totorių kapinės“. Skaitmeninis variantas bus paviešintas Dzūkijos krašto bendruomenių kraštotyros svetainėje „Dainavos kraštas“ (www.dainavoskrastas.lt).

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija