Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Baltų vienybės diena Punioje

Spausdinti

Šiemet rugsėjo 22-ąją jau septynioliktą kartą ant piliakalnių, minint Baltų vienybės dieną, sužibo vienybės ugnys. Metams bėgant ši graži tradicija, prasidėjusi 2005 m. Žemaitijoje, plėtėsi peržengdama Lietuvos sienas ir apjungdama baltų palikuonių gyvenamas žemes. Pastaraisiais metais Baltų vienybės ugnys uždegamos ant daugelio piliakalnių Lietuvoje, Latvijoje, Lenkijoje ir kitose šalyse, kur gyvena lietuvių ir latvių bendruomenės.
Punioje šią dieną minėjome 12-tą kartą. Renginį pradėjome Punios bibliotekoje, kur buvo pristatyta Anelės Zurlienės juostų paroda „ATMINTIES TAKELIAI“.

Labai malonu, kad renginyje dalyvavo pati autorė, kuri susirinkusiesiems papasakojo, kaip nuo knygų rašymo perėjo prie juostų audimo: „Parašiusi 4 knygas ir sudariusi atsiminimų knygą apie mokytoją-poetę Danutę Zieniūtę, supratau, kad daugiau neturiu ką žmonėms pasakyti ir reikia imtis kokios nors kitos veiklos. Žiūrint televiziją žvilgsnis užkliuvo už garbių Lietuvos vyrų V. Landsbergio bei L. Mikalausko austų kaklaraiščių. Tada prisiminiau paauglystėje išmoktą, bet seniai pamirštą audėjos amatą. Pirmieji darbeliai buvo anūkams nuausti kaklaraiščiai, o pirmasis žodis, kurį išaudžiau – LIETUVA, skirtas Lietuvos atkūrimo 100-mečiui.“

A. Zurlienė papasakojo kai kurių juostų ar net juostų ciklų atsiradimo istoriją, o naujausią juostą su neseniai anapilin išėjusios, puniškės literatės Teklės Džervienės eilėraščio citata „Žodi, įsileisk mane į savo gelmę“ padovanojo bibliotekai. Dovanų gavome ir knygą „Nedaug iš gyvenimo paėmiau“, skirtą jau minėtai D. Zieniūtei, kuri yra dirbusi ir Punios septynmetėje mokykloje. Nuoširdžiausia padėka autorei už išskirtines dovanas.

Dar viena paroda laukė kultūros namų fojė. Punios skyriaus kultūrinių renginių organizatorė Laimutė Žūsinienė pristatė Ievos Žiūkaitės fotografijų parodą „Pirmieji atradimai“. Parodoje – gamtos vaizdai, pagauti neįprastu kampu. Gaila, jog parodos autorė susirgo ir negalėjo dalyvauti, tikrai būtų buvę įdomu sužinoti, kaip jai pavyksta užfiksuoti tokius šiek tiek siurrealistinius vaizdus.

Čia savo pasirodymą pradėjo ir mūsų svečiai – Butrimonių etnografinis ansamblis „Dėdės ir dėdienės“, vadovaujamas Laimos Kalinauskienės.

Pasigrožėję paroda, visi patraukėme Punios piliakalnio link. Prie paminklinio akmens Pilėnų gynėjams buvo uždegta simbolinė Baltų vienybės ugnis, trumpai priminta baltų genčių istorija, jų vienybės svarba, paaiškinta Baltų vienybės ugnies sąšaukos esmė. Visi drauge su Butrimonių etnografiniu ansambliu dainavome liaudies dainas.

Po renginio, pabendrauti ir sušilti prie arbatos puodelio, rinkomės į „Panemunių dzūko pirkią“, vaišinomės butrimoniškių atsivežtu tikru totorišku „Šimtalapiu“, Onos Kizelienės grikine babka, Punios bendruomenės suneštinėmis vaišėmis.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Punios filialo vyresnioji bibliotekininkė
Irena Kaškonienė