Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Kazio Šimonio gyvenimo ir kūrybos „trupiniai“

Spausdinti

Dailininkas, tapytojas, grafikas, literatas Kazys Šimonis gimė 1887 m. rugpjūčio 25 d. Starkonyse (Kupiškio r.) Mokėsi Šiaulių gimnazijoje, „Saulės“ mokytojų kursuose Kaune. 1909 – 1911 m. gyveno JAV. Grįžęs į Lietuvą buvo pašauktas į Rusijos kariuomenę. 1919 m. apsigyveno Kaune, dėstė piešimą „Aušros“ gimnazijoje, mokytojų kursuose. Studijavo dailę Berlyne, Paryžiuje.

Dailininkas sukūrė apie 2000 kūrinių – peizažų, portretų, fantastinių paveikslų, ekslibrisų, plakatų, pašto ženklų, iliustracijų knygoms, apipavidalino spektaklių, parašė autobiografinę atsiminimų knygą „Gyvenimo nuotrupos“. K. Šimonio pasaulėjauta glaudžiai susijusi su archajiška lietuvių mitologija. Dailininkas visą gyvenimą domėjosi liaudies menu, rinko ir piešė liaudies meno dirbinius. Iki karo bendravo su visa laikinosios sostinės šviesuomene. Savitai taikė kubizmo, ekspresionizmo, lučizmo priemones. Ankstyvosios kūrybos periodu buvo paveiktas M. K. Čiurlionio įtakos. Gyvenant Prancūzijoje įtakojo primityvizmo mokyklos dailė. Kritikuotas dėl mėgdžiojimo. Surengė apie dvi dešimtis parodų ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Nemažai K. Šimonio darbų saugoma Lietuvos muziejuose, tačiau didžioji dalis kūrybinio palikimo išsklaidyta pas privačius asmenis. Mirė 1978 m. birželio 5 d. Kaune, palaidotas Petrašiūnų kapinėse.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Pivašiūnų filialo vyresn. bibliotekininkė
Marytė Burneikienė

Virtuali paroda, skirta dailininko Kazio Šimonio 135-osioms gimimo metinėms