Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Ko negaliu užmiršti“

Spausdinti

O mūs šventas lietuviškas žodi,
kaip ramunė mūs žemėj pražydęs,
iš gimtųjų viensėdžių ir sodžių
tu skambėk stebuklingas ir didis!

(Bernardas Braždžionis)

Kalba – pats brangiausias deimantas pasaulyje, kurį mes turime, todėl privalome branginti ir saugoti, didžiuotis savo istorija. Prie kalbos sklaidos Lietuvoje ir užsienyje itin prisideda šiemet vykstančios Lietuvių kalbos dienos, telkiančios užsienio lietuvių bendruomenes, stiprinančios lietuvių kalbos mokymosi motyvaciją, didinančios lietuvių kalbos prestižą.

Ta proga gegužės 13 d. Miroslavo bibliotekoje vyko renginys „Ko negaliu užmiršti“, skirtas Lietuvių kalbos dienai paminėti. Į renginį atvyko Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorius Aivaras Vyšniauskas, sugužėjo įvairaus amžiaus klausytojai ir dalyviai. Skambias dainas pagal lietuvių poetų eiles atliko ansamblis „Romansas“ iš Alytaus, vadovaujamas Danutės Bačinskienės.

Ne tik puoselėti lietuvišką žodį, bet ir nepamiršti savo prigimtinių šaknų bei dzūkiškos tarmės susirinkusius skatino Svetlana Žadeikienė, o saugoti ir branginti gimtąją lietuvių kalbą ragino Miroslavo gimnazijos jaunieji šauliai (vadė Aušra Asakavičienė).

Tačiau ne tik gražiomis kalbomis susirinkusius džiugino renginio dalyviai. Vyko edukacija „Rašymas plunksna“, žinoma, prieš tai išrinkus vertinimo komisiją, kurią sudarė Miroslavo gimnazijos mokytojos: Nijolė Milienė, Reda Kančienė, Irena Matonienė ir rajono viešosios bibliotekos direktorius Aivaras Vyšniauskas.

Nors dauguma rašiusių plunksna tai darė pirmą kartą gyvenime, bet rezultatu visi liko labai patenkinti ir sužavėti. Už gražų raštą ir taisyklingą gramatiką buvo skirti bibliotekos apdovanojimai, kuriuos įteikė viešosios bibliotekos direktorius A. Vyšniauskas.

Pirma vieta atiteko Svetlanai Žadeikienei, antroji – Žibutei Sovienei, o trečia vieta atiteko Gabijai Žūkaitei. Pralaimėjusiųjų nebuvo, nes visi, kurie išdrįso paskrebenti plunksna, buvo apdovanoti bibliotekos paguodos prizais.

Dzūkų tarmės puoselėtoja Svetlana Žadeikienė labai gražiai paporino apie lietuvių kalbos lingvistinius vingius iki XX a., o vėliau dalyvių paprašė pasakyti po vieną jiems labiausiai patinkantį žodį, ir paaiškinti, kodėl būtent šis žodis jiems yra pats brangiausias.

Dauguma susirinkusiųjų rinkosi žodžius „šeima“, „tėvynė“, „kalba“, „mama“, bet, kaip pastebėjo Svetlana Žadeikienė, nė vienas nepasirinko žodžio „Dzūkija“. Tad visi pasižadėjome patys sau ir Svetlanai, kad ateityje tapsime „cikresniais“ dzūkais, nes juk save tokiais ir laikome. Renginį šiais poezijos posmais baigė bibliotekininkė Nijolė Žiūkienė:

Dešimtys žodžių prosenių,
Iš tolimiausių šimtmečių,
Atėjo į mūsų vartoseną,
Svarūs,
Grožiu nekintančiu.
Nenumušti,
Nenudilę,
Be reikalo nenunešioti,
Saugantys prasmę gilią,
Verčiantys gerbti žodį…

Kiekvienas įsiklausęs į lietuvių kalbą sutiks, kad tai gražiausia kalba. Tad gerbkime ją!

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Miroslavo filialo vyresn. bibliotekininkė
Nijolė Žiūkienė