Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Parėčėnų bibliotekoje vyko popietė „Ievos Simonaitytės gyvenimas ir kūryba“

Spausdinti

Autobiografinių apysakų ir romanų kūrėja I. Simonaitytė – talentinga prozininkė, savo kūriniuose vaizdavusi išskirtinius lietuvninkų likimus ir garsinusi Klaipėdos krašto etnografinį savitumą. Siekdamas pažymėti šią sukaktį ir rašytojos kūrybos svarbą Seimas 2022-uosius yra paskelbęs Ievos Simonaitytės metais.

Ta proga Parėčėnų bibliotekoje sausio 22 d. vyko popietė I.Simonaitytės 125-osioms gimimo metinėms paminėti. Bibliotekininkė Dalia Žvirblienė supažindino susirinkusius su rašytojos biografija ir kūryba. Žymiausi jos darbai – „Aukštųjų Šimonių likimas“ ir „Vilius Karalius“. Skaitovė Valerija Buzūnienė paskaitė ištrauką iš „Aukštųjų Šimonių likimo“, kuriame aprašomas Šimonių šeimos tragiškas likimas per keturias kartas.Tuo pačiu metu per šios šeimos istoriją pasakojamas Mažosios Lietuvos likimas; kaip nuo maro mirė dauguma žmonių, kaip vokiečiai užgrobė lietuvių namus. Taip pat žiūrėjome filmą „Klaipėdos krašto rašytoja I.Simonaitytė“. Buvo surengta knygų paroda „Ji buvo I.Simonaitytė“.

1935 metais I. Simonaitytei už romaną „Aukštujų Šimonių likimas“ paskirta Lietuvos valstybinė literatūros premija. Nors ir būdama silpnos sveikatos, ji nuolat rašė, o jos kūryba buvo leidžiama neretai ir po keletą kartų. Žymiausios knygos: „Pavasarių audroj“, „Vilius Karalius“, „Be tėvo“, „Pikčiurnienė“, „… O buvo taip“, „Ne ta pastogė“, „Nebaigta knyga“, „Gretimos istorijėlės“. Rašytojos kūryba buvo verčiama į latvių, rusų, vokiečių, anglų, lenkų, kinų, baltarusių, rumunų, kazachų, ispanų, prancūzų, čekų kalbas. Rašytoja pasirašinėdavo Evutės, Eglaitės ,Sesutės slapyvardžiais. Klaipėdos krašto rašytoja I.Simonaitytė laikoma žymiausia Klaipėdos krašto gyvenimo vaizduotoja lietuvių prozoje.

1967m. jai suteiktas Lietuvos liaudies rašytojos vardas. 1979m. buvusiame rašytojos vasarnamyje Priekulėje įkurtas I.Simonaitytės memorialinis muziejus. 1987m. įsteigta I.Simonaitytės literatūrinė premija. Rašytoja mirė 1978m. rugpjūčio 27d. Vilniuje, palaidota Antakalnio kapinėse. Jos paskutinis pageidavimas buvo išpildytas ir antkapyje užrašyta: „Jau lazdą padėjau, kelionė baigta“.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Parėčėnų filialo vyresn. bibliotekininkė
Dalia Žvirblienė