Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Žmogus, nemokėjęs nerašyti apie Alytų“

Spausdinti

Kas paneigs, jog nauja – tai užmiršta sena?

Išgirdusi dainą, kurioje skamba žodžiai „eik, vaike, eik…“, iš naujo atradau poetą ir rašytoją, vertėją ir eseistą iš Alytaus – Jurgį Kunčiną.

Septynių romanų autorius, tiek pat išleista apsakymų ir apysakų, iš vokiečių kalbos išversta (J. Kunčinas studijavo vokiečių kalbą) virš 20 kūrinių, kelios poezijos knygos, kurios, manau, nepelnytai primirštos romanų šešėlyje…

Taip, „Tūla“ – aukštus įvertinimus pelnęs kūrinys: 1993 metais įvertinta Lietuvos Rašytojų sąjungos premija už geriausią metų knygą, išversta į 7 kalbas (anglų, vokiečių, rusų, baltarusių, lenkų, švedų, estų), įtraukta į privalomų skaityti knygų abiturientams sąrašą, pagal jį sukurtas mėgėjiškas filmas. Jis, Kunčinas, lyg lietuviškasis Selindžeris, besipriešinąs sistemai. Tai yra tikrasis Jurgis Kunčinas, kurio balso „nesupainiosi su kuo nors kitu, ir tai jau nemaža teigiamybė. Poezija – kaip ir proza – autobiografiška. Daug vietos skiriama gimtajam Alytui, bet ir be Vilniaus gyvent neįmanoma. Poezijos rinktinė „Malūnų gatvė be malūnų“ – Jurgio Kunčino kūrybos vadovėlis“, – rašo Kornelijus Platelis.

Šios knygos sudarytojai Palmira Mikėnaitė ir Antanas A. Jonynas įsitikinę, kad J. Kunčino poezija šiandien skamba aktualiau, nei tuo metu, kai jis ją rašė; jo poezija – šviesi, ironiška, be mažiausios pykčio dozės („net angelą aršus šuva aplos ne tiek iš pykčio, kiek iš būdo karšto“), skambi (man kažkuo primena P. Širvį ), šiandien tampa atradimu, nors būtent nuo jos prasidėjo kūrėjo kelias į literatūros pasaulį – 1966 metais tuometiniame Alytaus rajono laikraštyje „Komunistinis rytojus“ buvo išspausdintas pirmasis Jurgio Kunčino eilėraštis.

„Jurgio poezija, žymiai pasikeitusiame šiandienos poezijos kontekste yra žymiai aktualesnė ir įdomesnė. Tai labiausiai  pastebėjo jaunesnioji karta, kuriai  J.Kunčino poezija buvo mažai žinoma ar visai nežinoma“, – yra sakęs poetas Antanas A. Jonynas.

J. Kunčino poezija – šviesi, ironiška, be mažiausios pykčio dozės – šiandien daugeliui tampa atradimu. Ne vienam atradimu tampa ir pats J. Kunčino poezijos egzistavimas.   

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Pivašiūnų filialo vyresn. bibliotekininkė
Marytė Burneikienė