Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Kalėdų belaukiant

Spausdinti

Gruodžio 1 dieną Kumečių bibliotekoje vyko Kalėdinių žaisliukų dekoravimo ir Advento vainikų pynimo edukacija. Šis užsiėmimas pasirodė įdomus ir mažiesiems bibliotekos lankytojams, ir suaugusiems.

Žaisliukų dekoravimo mokė Karolina Stankevičienė, o pagaminti vainiko pagrindą ir dekoruoti padėjo Silvija Pocevičiūtė.

Advento vainikas – tai namų puošmena ir savotiškas kalendorius. Jame kas savaitę uždegamos žvakės rodo priartėjimą prie Kalėdų stebuklo. Pats vainikas – uždaras ratas reiškia amžinybę, tobulumą, o keturios žvakės jame – keturis advento sekmadienius.

O kokios Kalėdos be žaliaskarės eglutės ir žaisliukų! Anksčiau žmonės naudojo natūralius produktus eglutei puošti: vaisius, riešutus, kukurūzų spragėsius, saldainius. Ir štai kartą vokietis Hansas Greineris sumąstė, kad reikėtų sukurti specialių kalėdinių papuošalų. Sakoma, kad priežastis buvo paprasta: jis neįpirko įprastų „valgomų“ papuošimų.

Pirmieji kalėdiniai žaisliukai buvo stikliniai. Kalėdinių žaisliukų kabinimo tradicija taip pat prasidėjo Vokietijoje, kur karalienė Viktorija dažnai lankydavo savo gimines. Ji ten sutiko vokiečių princą Albertą, už kurio ištekėjo ir su kuriuo sugrįžo į Angliją. Per Kalėdas princas Albertas savo šeimai Vokietijoje padovanojo Kalėdų eglutę, papuoštą nuostabiais stikliniais žaisliukais. Medis visiems labai patiko, ir nuo to laiko kalėdinė eglutė imta puošti į šiuolaikinius panašiais žaisliukais.

Karolinos padedami stiklinius žaisliukus apgaubėme medžiagos skiautėmis, dekoravome natūraliomis medžiagomis ir sintetinėmis blizgiomis dekoracijomis.

Nors edukacija tęsėsi daugiau nei dvi valandas, mažiausiasis renginio dalyvis – 7 mėn. Simukas – įdėmiai stebėjo visus dirbančius ir karts nuo karto visus pralinksmindavo savo miela šypsena.

Garsus Vokiečių poetas Johann Wolfgang von Goethe yra pasakęs: „Geriausias būdas išlaikyti draugystę – dalytis mintimis apie savo darbus. Žmones labiausiai suartina veikla“. Į šiuos į poeto žodžius įsiklausė ir edukacijoje dalyvavusi Mergalaukio bibliotekos bibliotekininkė Sigutė Karčiauskienė.

Visų dalyvių vardu nuoširdus AČIŪ Karolinai Stankevičienei ir Silvijai Pocevičiūtei: už mokymus ir pagalbą, kuriant nuostabius žaisliukus ir vainikus bei atvežtas visas pynimui reikalingas medžiagas, kurių buvo labai didelis pasirinkimas. Taip pat už atvežtas eglutės šakas tariame AČIŪ ir Antanui Janulevičiui.

Pačių rankomis pagaminti vainikai ir žaisliukai – išties nuostabaus grožio. Todėl bibliotekoje visi iš karto pajuto kalėdinę nuotaiką. O ir baltas sniegas už lango dar labiau padėjo suprasti, kad gražiausios žiemos šventės – visai ne už kalnų.

Tad po drauge šauniai praleisto laiko, išeidami edukacijos dalyviai vieni kitiems linkėjo gražaus Kalėdų laukimo.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Kumečių filialo vyresn. bibliotekininkė
Nijolė Pocevičienė