Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Jeigu būčiau…“

Spausdinti

Spalio 27-ąją Punios bibliotekoje vyko garsinių skaitymų popietė, skirta poetės Ramutės Skučaitės 90-ties metų sukakčiai paminėti. Renginio metu trumpai susipažinome su poetės biografija, jos kūryba, skaitėme eilėraščius.

Nedaug lietuvių vaikų poetų yra pelnę tiek garbingų apdovanojimų, kiek Ramutė Skučaitė: ne vieną kartą ji tapo „Poezijos pavasario“ laureate, 2000 m. Leipcigo knygų mugėje eilėraščių rinkinys „Laiškas sekmadieniui“ apdovanotas UNESCO premija, 2008 m. jai skirta Vaikų literatūros premija, o 2009 m. – Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija „už mažų ir suaugusių žmonių pasaulio vienybę, už žodžio skaidrumą“. Be to 1997 m. poetė apdovanota Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino – Riterio kryžiumi.

Ramutė Skučaitė rašo ne tik poeziją. Ji ir dramaturgė, operų libretų autorė ir vertėja, publicistė, reporterė. Rašytoja išleidusi virš 40 knygelių vaikams. Poetė kuria eiliuotus galvosūkius, mįsles vaikams. Tai jos išskirtinumas lietuvių vaikų poezijoje.

R. Skučaitė yra sakiusi: „Iš ko „pasidaro“ eilėraštis. Iš žodžio? Taip. Iš oro? Taip. Iš prisiminimų? Taip. Iš šitos akimirkos, iš dienos, iš nakties, iš juoko, iš liūdesio, iš skaudėjimo, iš džiaugsmo, iš meilės? Taip! Taip! Taip! Iš daugybės gražių dalykų ir noro, kad pasauly būtų gražu. Gali eilėraštis „pasidaryti” ir iš bjaurių dalykų. Bet gražiau nuo jo nebus…”

Antroji popietės dalis buvo skirta kūrybai. Vaikai ir mokytojos buvo pakviesti pasvajoti ir sukurti dvieilius pagal R. Skučaitės eilėraštį „Jeigu būčiau…“

„Kartais tyliai pagalvoju:
Jeigu būčiau…
Jei pelė –
Tai niekad katei nepakliūčiau.
Jei mėnulis –
Debesiukais užsikločiau
Ir saldžiausiai kiaurą naktį
Pramiegočiau…”

Kadangi mažiesiems pirmokams dar nelabai sekasi rašto darbai, tai jie savo svajones nupiešė, o užrašyti padėjo bibliotekininkė. Na o geriausios „poetės“ buvo mokytojos, jos sukūrė net po kelis eilėraštukus ir dar padėjo tiems, kuriems sunkiausiai sekėsi surasti besirimuojančius žodžius.

Popietės pabaigoje pasveikinome „Vasaros su knyga” skaitymo iššūkyje dalyvavusius ir jį įveikusius pradinukus: Emiliją Stankevičiūtę (1 kl.), Viją Baranauskaitę (3 kl.) ir Ąžuolą Gudaitį (4 kl.). Jiems buvo įteikti diplomai ir prizai.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Punios filialo vyresn. bibliotekininkė
Irena Kaškonienė