Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Pagerbėme Lietuvos partizanų kovos ir žūties vietą Kalesninkų miške

Spausdinti

Čia amžinai skambės jos vardas – Lietuva,
O lygumos, laukai ir upės jį kartos.
Čia žydi smėly savanorių kraujas
Piliakalniuose kaulai milžinų tautos…

(Benediktas Labėnas-Kariūnas)

Rugsėjo 17 – 26 d. Lietuvoje vyksta Europos Tarybos programos „Europos paveldo dienos“ (EPD) renginiai, šiemet kviečiantys intriguojančia tema „Įtraukiantis paveldas“. Paveldas – tai ką paveldėjome ne tik materialine, bet ir dvasine prasme. Dar būdami vaikai, vartėme savo tėvų albumus, ten matėme savo tėvus, senelius, prosenelius – ankstesnes kartas. Girdėjome pasakojimus, kaip jie gyveno, liūdėjo, kentėjo, džiaugėsi. Suvokiam, kad tai mums brangu. Iš to atėjo mūsų šaknys.

Šeštadienį, rugsėjo18 dieną, atidavėme pagarbą Lietuvos Didvyriams Kalesninkų miške. Čia 1949 metais rugsėjo 23 dieną žuvo partizanų būrio vadas Juozas Makarevičius – Žilvitis ir partizanas – legenda, Juozo Lukšos Daumanto bendražygis į Vakarus, LLKS įgaliotinis užsieniui – Kazimieras Pyplys – Mažytis.

1947 metais vasario 19 dieną per partizanų surengtas fiktyvias Tauro apygardos Vytauto rinktinės štabo pareigūno K. Pyplio – Mažyčio ir partizanų ryšininkės Anelės Senkutės – Pušelės sužadėtuves buvo likviduota dalis Marijampolės apskrities sovietinių institucijų vadų. Todėl šios dienos partizanų išpuolis Marijampolėje išsiskiria ne tik ambicijomis, tačiau ir parinkta taktika, pasitelkus apgaulę ir išnaudojant kolaborantų žmogiškąsias silpnybes įvilioti juos į spąstus, sunaikinti. Taip pat žinoma, kad sunaikintų komunistų skaičiumi ir rangu ,,Pušelės ir Mažyčio sužadėtuvėms“ neprilygo joks per visą partizanų karą surengtas išpuolis. Tauro apygardos išpuolis partizanų prisiminimuose, istoriografijoje ir visuomenės atmintyje ilgainiui įgijo ,,Mažyčio ir Pušelės blynų“ arba ,,Mažyčio ir Pušelės sužadėtuvių“ pavadinimą. Kazimieras Pyplys nevengdavo kautynių, buvo žaibiškos reakcijos partizanas.

1949m. rugsėjo 23 dieną gavusi žinią iš savo agentų, okupantų kariuomenė užpuolė Pietų Lietuvos srities Štabo vadavietę Kalesninkų miške (Alytaus aps., Daugų vls., netoli Būdos k.). Kautynėse žuvo LLKS įgaliotinis užsieniui K. Pyplys – Mažytis ir štabo pareigūnas Juozas Makarevičius – Žilvitis. Jų bunkeris buvo miške ant kalvelės, todėl jie galėjo užimti patogią gynybos poziciją ir atkakliai priešintis. Narsūs kovotojai sugebėjo nukauti net 18 priešų. Matydami, kad jau baigiasi šaudmenys, Mažytis susisprogdino, o Žilvitis nusišovė. Po mirties, K. Pypliui – Mažyčiui buvo suteiktas Laisvės kovos karžygio vardas. Prie bunkerio pastatytas kryžius primena čia vykusias kovas, žmonių išgyvenimus. Ši vieta mums labai svarbi tęstinumo požiūriu, kaip kultūros paveldo dalis. Žygyje dalyvavo, savo prisiminimais dalijosi alytiškiai Arnoldas Grigaravičius ir Rasa Miliūtė, vietos gyventojas Romas Milius iš Terpinių kaimo. Didvyrius pagerbėme tylos minute, skambant partizanų dainai, uždegėme žvakutes, padėjome puokštę gėlių.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Venciūnų filialo vyresn. bibliotekininkė
Jolita Jaruševičienė