Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Kviečiame dalyvauti viktorinoje „Kultūros paveldas šalia mūsų. Ar žinai?“

Spausdinti

 Ši viktorina yra skirta Europos kultūros paveldo dienoms paminėti ir yra įtraukta į oficialią renginių programą Lietuvoje.

Kultūros paveldas – kiekvienos tautos ir visos žmonijos neįkainojama vertybė, atskleidžianti jos tapatumą. Labai trumpai ir paprastai paaiškinti, kas yra kultūros paveldas yra gana sudėtinga. Paveldas – tai, kas yra paveldėta, kas suvokiama ir kas atrandama kaip tautos tapatybė, tai, kas yra paveldėta ir materialine, ir dvasine prasme.

Idėja pradėti rengti paveldo dienas gimė Prancūzijoje dar 1984 metais, jos iniciatorius buvo Prancūzijos kultūros ministras Jack Lang. Per keletą metų šis renginys išplito po daugelį vakarų Europos šalių ir pasidarė toks populiarus, jog nuo 1991 metų Europos Tarybai inicijavus ir parėmus Europos Komisijai, visoje Europoje imta rengti Europos paveldo dienas. Lietuva prie „Europos paveldo dienos” programos prisijungė 1994 m.

Lietuvos valstybės Kultūros vertybių registre įregistruota apie 16 400 nekilnojamojo kultūros paveldo objektų  ir apie 4 000 kilnojamųjų kultūros vertybių. Šis registras nuolat tikslinamas ir pildomas naujais objektais. Virš 6 000 kultūros paveldo objektų yra valstybės saugomų kultūros paveldo objektų sąraše.

Didžiausią Lietuvos nekilnojamojo paveldo dalį sudaro archeologijos, urbanistikos ir architektūros vertybės. Archeologijos ir mitologijos paveldo objektai pasižymi didele įvairove: tai piliakalniai, senoviniai pylimai ir gynybiniai įtvirtinimai, statinių griuvėsiai ir liekanos, religinio kulto vietos ir kt. Urbanistinės vertybės – tai istoriniai senamiesčiai ir miesteliai, istorinės miestų dalys, senieji kaimai ir panašios vietos bei vietovės. Architektūriniai objektai – statiniai, jų dalys, priklausiniai, statinių kompleksai ir ansambliai.

Kaip vyks viktorina?

  • Visi dalyviai gaus užduoties lapus;
  • Užduoties lapo viršuje būtina užsirašyti vardą ir pavardę ir įvardinti bibliotekos filialą;
  • Užduotims atlikti skirtas laikas – 15 minučių;
  • Pasibaigus 15 minučių lapai bus surenkami, koreguoti jų nebus galima;
  • Viktorinos rezultatai ir apdovanojimai – po kelių dienų. Su pagrindinių ir skatinamųjų prizų laimėtojais bibliotekininkė susisieks asmeniškai.

VIKTORINOS „KULTŪROS PAVELDAS ŠALIA MŪSŲ. AR ŽINAI?“ NUOSTATAI