Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Dešimtasis jubiliejinis „Bibliotekos metų“ numeris pakvies į mažąją Lietuvos kultūros sostinę Simną, supažindins su naginga bibliotekininke, pasidžiaugs Skaitymo iššūkio nugalėtojų apdovanojimais bei papasakos apie žuvį, kuri supainiojo duris…

Spausdinti

Netikėtai nelauktai pasirodė 10-asis informacinio biuletenio „Bibliotekos metai“ numeris. Ir nors leidinys turėjo pasirodyti tik rudenį, nuspręsta jį išleisti vasarą, kad atostogaujantys turėtų ką paplūdimyje skaityti. O skaityti tikrai bus apie ką, nes taip jau sutapo, jog jubiliejinis 10-asis numeris simboliškai yra net 10-ties puslapių, kuriuose, tikėkimės, kiekvienas ras jį dominančių temų: pradedant knygų pristatymais ir baigiant pokalbiais su įdomiais žmonėmis. Bet apie viską iš eilės.

Praėjusiais metais Simnas buvo paskelbtas mažąja Lietuvos kultūros sostine, tad neatsitiktinai šiame numeryje daug vietos yra skirta Simne vykusiems renginiams. Jau pirmajame informacinio biuletenio puslapyje skaitytojai ras informaciją apie praėjusių metų rugpjūčio pabaigoje minėtą Simno Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios 500 metų jubiliejų, kurio pagrindiniu akcentu tapo prof. Arvydo Šeškevičiaus knygos „Simno bažnyčiai 500“ pristatymas. Naują, dar spaustuvės dažais kvepiančią knygą profesorius Arvydas Šeškevičius kartu su Alytaus rajono viešosios bibliotekos pagalba susirinkusiems pristatė būtent bažnyčios jubiliejaus minėjimo dieną Simno bažnyčioje. Apie visa tai ir dar daugiau – straipsnyje „Minint Simno bažnyčios jubiliejų pristatyta nauja prof. Arvydo Šeškevičiaus knyga“, kurį skaitytojai ras pirmame biuletenio puslapyje.

Antrame, trečiame ir penktame „Bibliotekos metų“ puslapiuose rasite trumpą net 48-ių svarbiausių bibliotekos 2020 m. antrojo pusmečio kultūrinių įvykių bei renginių apžvalgą, kuri yra pateikiama su internetinėmis straipsnių nuorodomis. Tad norintys plačiau susipažinti su vienoje ar kitoje rajono bibliotekoje vykusiais renginiais, gali tai nesunkiai padaryti įkėlę atitinkamą nuorodą į informacinės paieškos lauką.

Ketvirtas puslapis bus tikra atgaiva pokalbių su įdomiais žmonėmis mėgėjams, nes jame jie ras interviu su jaunąja Simno (dabar Daugų) bibliotekininke Aukse Čyžiūte, kuri laisvalaikiu iš faneros pagamino Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos maketą ir padovanojo jį bibliotekos direktoriui Aivarui Vyšniauskui. Kaip jaunajai kūrėjai kilo šis sumanymas ir kaip vyko visas kūrybinis procesas skaitykite išskirtinį interviu „Jaunoji Simno bibliotekininkė aplinkinius stebina savo sukurtais pastatų maketais“, kurį rasite ketvirtame leidinio puslapyje.

Šeštame biuletenio puslapyje rašoma apie gruodžio 18 dieną jau penktą kartą vykusius „Riešuto“ apdovanojimus , kurių metu buvo įvertinti geriausi Vilniaus ir Alytaus apskričių savivaldybių viešųjų bibliotekų darbuotojai. Šį kartą dėl karantino virtualų renginį inicijavo Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka, o pateiktus kandidatus vertino Regiono bibliotekų taryba. Džiugu, jog apdovanojimų metu dėmesio sulaukė rajono viešoji biblioteka bei jos vadovas Aivaras Vyšniauskas. Biblioteka buvo įvertinta už Skaitymo iššūkyje „Vasara su knyga“ užimtą pirmąją vietą, o bibliotekos direktorius – už bendruomenės telkimą ir kasmetinius skaitymo rekordus. Apie tai skaitykite straipsnyje „Kasmetiniuose „Riešuto“ apdovanojimuose įvertinta ir rajono viešoji biblioteka, ir jos vadovas“.

Septintasis biuletenio puslapis yra skirtas visą vasarą vykusio Skaitymo iššūkio „Vasara su knyga“ geriausių rajono viešosios bibliotekos skaitytojų apdovanojimams. 10-čiai burtų keliu atrinktų bibliotekos skaitytojų buvo įteikti padėkos diplomai bei knygos, kurias jiems įteikė bibliotekos direktorius Aivaras Vyšniauskas. Taip pat visi Skaitymo iššūkį įveikę dalyviai dovanų gavo knygų skirtukus su vaistažolių sėklomis.

Aštuntajame biuletenio puslapyje vėl grįžtame į Simną, į praėjusių metų mažąją Lietuvos kultūros sostinę, kurioje buvo pristatytos net dvi neeilinės dailės darbų parodos. Pirmoji – tai liepos 10 d. Simno bibliotekoje atidaryta Lietuvos dailininkų sąjungos nario, tapytojo, grafiko, keramiko Juozo Gecevičiaus paroda „Spalvų muzika“, skirta mažajai Lietuvos kultūros sostinei Simnui. Jos atidaryme dalyvavo ir pats parodos autorius Juozas Gecevičius. Antroji paroda – tai rugsėjo pradžioje pristatyta vieno iškiliausių lietuvių dailininkų, Vytauto Kasiulio, gimusio 1918 m. Simne, darbų paroda „Vytautas Kasiulis (1918-1996): nuo Simno iki Paryžiaus“, kurią susirinkusiems pristatė jo vardo muziejaus darbuotoja Aušra Razbadauskienė. Apie Vytauto Kasiulio darbų parodą Simno bibliotekoje bei edukacinį užsiėmimą „Kartono raižinys“ – skaitykite aštuntame leidinio puslapyje.

Paskutinieji biuletenio puslapiai tikriausiai sudomins egzotiškų kelionių mėgėjus, nes juose skaitytojai ras informaciją ne tik apie kelionių novelių knygos „Žuvis, kuri supainiojo duris“ pristatymą rajono viešojoje bibliotekoje, bet ir susipažins su įvairiomis keistomis bei linksmomis kelionių istorijomis, kurias savo knygoje išguldė žinomas žurnalistas ir keliautojas Liudas Dapkus. Pasakojimą su knygos autoriumi „Mes blaškomės tam, kad surastume kažkokią tai prasmę kasdienybėje“ jūs galėsite perskaityti devintame ir dešimtame informacinio leidinio puslapiuose.

Primenu, jog informacinis biuletenis išleistas ribotu 40 egz. tiražu ir bus platinamas rajono bibliotekose. 2021 m. rudenį pasirodys vienuoliktasis informacinio biuletenio „Bibliotekos metai“ numeris, kuriame skaitytojai taipogi ras svarbiausių bei reikšmingiausių 2021 m. pirmojo pusmečio rajono bibliotekose vykusių kultūrinių renginių ir įvykių apžvalgas.

Arnoldas Šatrauskas