Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Rajono viešojoje bibliotekoje apdovanoti geriausi pasakų kūrėjai iš Butrimonių

Spausdinti

Šiandien rajono viešojoje bibliotekoje apsilankė kūrybinis „desantas“ iš Butrimonių – pasakų konkurso „Stebuklinga kalėdinė pasaka“ dalyviai ir nugalėtojai  – Aistė Malinauskaitė ir Tijus Paplauskas. Aistę, konkurse pelniusią nuoširdžiausios pasakos apdovanojimą, į biblioteką atlydėjo jos mama Aušra, o Tijų, apdovanotą už originaliausią pasaką, jo mama Oksana. Abu pasakų kūrėjai mokosi Butrimonių gimnazijoje: Aistė antroje, o Tijus trečioje klasėje.

Priminsiu, jog Aistės „Stebuklingos kalėdinės pasakos“ herojė Adrija (išduosiu paslaptį – tai geriausia Aistės draugė!) gyvena drauge su pelyte, kuri miega jos kambaryje. Teisybės dėlei reiktų pasakyti, jog, anot Aistės, jos namuose pelyčių nėra, o vienintelė jai žinoma „pelė“ savo „uodega“ yra prijungta tik prie kompiuterio ir nešmirinėja virtuvėje ar brrr nemiega kur nors šlepetėje šalia jos lovos. Taigi toje pasakoje jos draugė pelytė dovanų gauna skanaus sūrio, o pati pasakos herojė – stebuklingą lazdelę, kurios dėka namuose atsiranda išsvajotas šuniukas. Žinia, stebuklingos pasakos visuomet balansuoja ties tikrovės riba, tad nė kiek nenustebome sužinoję, jog Aistė išties dovanų gavo tikrą šuniuką, su kuriuo dabar smagiai sau leidžia laiką.

O štai kitas pasakų kūrėjas, Tijus Paplauskas, savo aštria plunksna atsigręžia į vartotojišką visuomenę, tiksliau – į nepamatuotus vaikų norus per Kalėdas gauti kuo daugiau dovanų. Todėl jo pasakoje Kalėdų Senelis norėdamas patenkinti visus vaikų troškimus bei norus yra priverstas paleisti konvejerį „žaislų gamykloje”. Nors geriausia, anot protingojo Tijaus, „padovanoti, ko jiems reiks gyvenime“, o ne visokių ten dzinguliukų. Tad norėdami sustabdyti tą vartotojišką „dovanų ešeloną“ bei pažaboti begalinius išlepusių vaikų norus, pasakos herojai sukurpia sumanų planą, kuriame pagrindinis vaidmuo tenka… sapnams. Ir ne bet kokiems, o košmariukammmmsssss… Bet apie visa tai galite sužinoti perskaitę Tijaus pasaką „Sapniukas košmariukas“, nors, anot Tijaus, košmariški sapnai butrimoniškių nekamuoja.

Apdovanodamas konkurso nugalėtojus, bibliotekos direktorius Aivaras Vyšniauskas pasidžiaugė gausiu gautų pasakų „derliumi“, o jauniesiems pasakų kūrėjams palinkėjo tolesnės kūrybinės sėkmės. Vaikams buvo įteikti nugalėtųjų diplomai bei įrišta visų konkurso dalyvių pasakų knyga. Papildomai vaikai gavo po tikrą pasakų knygelę ir spalvingą rašiklį, kad turėtų kuo užsirašyti staiga į galvą šovusias mintis. Svečiai taip pat neliko skolingi. Jie bibliotekos direktoriui Aivarui Vyšniauskui įteikė spalvingą krepšelį velykinių margučių. Ir kas žino, gal kitąmet iš jų „išsiris“ dar viena, marga kaip gyvenimas „Nepaprasta velykinė pasaka…“

Arnoldas Šatrauskas