Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

„Rugiuose prie bedugnės“ švenčia 70-metį

Spausdinti

Prieš 70 metų pasirodė Džeromo Davido Selindžerio (Jarome David Saliger) romanas „Rugiuose prie bedugnės“ (lietuvių kalba pirmą kartą išleistas 1966 metais). Mano karta, norėdama perskaityti šią knygą, turėjo registruotis eilėje, nes tai buvo labai populiari knyga. Pasaulis, kuris pavaizduotas romane, mums buvo tolimas, bet noras jį pamatyti – didžiulis. Ir mes kantriai laukėme, ragindami klasiokus greičiau skaityti. Knygos turinys buvo kažkas tokio – pasaulis iš paauglio perspektyvos, maištas, apie kurį mes ir pagalvot nedrįsome.

Pagrindinis romano herojus Houldenas Kolfildas – maištaujantis, bet mąstantis jaunuolis. Gyvenimą jis suvokia kaip klajones, bet jam labai svarbu turėti tikslą. Jame telpa neapykanta pasauliui, suaugusiems, bet nesvetimas ir meilės jausmas: sesei Fibei, nuo leukemijos mirusiam broliui Elisui. Buvo „ne lygis“, jei nesi skaitęs šios knygos. Žinoma, tada ir suvokimas buvo kitoks…

Romanas buvo dažnai kritikuojamas dėl savo neliteratūrinės kalbos, per daug atviro ir vulgaraus paauglių minčių ir santykių reiškimo. Knyga pasižymi kontraversišku vertinimu – nuo uždraudimo iki įtraukimo į privalomos mokyklinės literatūros sąrašą.

1961-1982 metais knyga buvo labiausiai cenzūruojama JAV mokyklose ir bibliotekose. Amerikos Bibliotekų asociacijos duomenimis „Rugiuose prie bedugnės“ 1990-2000 metais buvo trylikta dažniausiai ginčytina knyga, o 2005 metais jau buvo viena iš 10.Tai rodo, kad ir po daugelio metų knyga neprarado aktualumo. 2017 metais amerikiečiai sukūrė biografinį filmą „Sukilėlis rugiuose“, kuris paremtas rašytojo D. D. Selindžerio biografiniais faktais.

Rašytojo prosenelis buvo Lietuvos žydas nuo Sudargo. Žinomam prodiuseriui Rolandui Skaisgiriui kilo mintis įamžinti autoriaus ir jo knygos atminimą. Kadangi pats yra kilęs nuo to krašto, su grupe vienminčių praeitų metų birželio mėnesį savo sumanymą įgyvendino pastatydamas paminklą (skulptorius Nerijus Erminas), kuris sulaukė atgarsio visame pasaulyje ir kviečia visus jį aplankyti.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Pivašiūnų filialo vyresn. bibliotekininkė
Marytė Burneikienė