Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Rajono bibliotekininkai rekomenduoja: Delia Owens „Ten, kur gieda vėžiai“

Spausdinti

Apie rašytoją ir jos kūrinį

Delia Owens yra biologė ir laukinės gamtos tyrinėtoja. Iki tol autorė parašė nemažai mokslinių darbų ir straipsnių. Septyniasdešimtmetės Delios Owens literatūrinis debiutas „Ten, kur gieda vėžiai“ tapo 2019 m. knygų leidybos sensacija.

Nuo 2019 m. sausio – Amazon ir The New York Times bestselerių sąraše, didžiąją dalį laiko – Nr. 1.

Leidykla G. P. Putnam’s Sons tiražą spausdino 52 kartus.

Iki 2020-ųjų pabaigos pasaulyje parduota daugiau nei 9 mln. egzempliorių.

Parduota 1,5 mln. elektroninių ir daugiau nei 1 mln. audioknygų.

Knyga išversta į 44 kalbas.

Knygos siužetas

Šiaurės Karolinos pelkėse gyvena mergina, kurią vietiniai vadina Pelkių Dukra. Tikrasis jos vardas yra Kaja Klark. Iš pradžių ją palieka motina – iš namų ji išeina neapsikentusi turėto gyvenimo. Po to namus palieka keturi broliai ir seserys, kurie buvo Kajos atrama ir džiaugsmas. Galiausiai namus palieka ir tėvas – prasigėręs pokerio žaidėjas, kuriam šiaip ar taip ji nelabai rūpėjo. Kaja lieka viena – be finansinės paramos, be artimųjų, kurie galėtų ją apginti. Nei dešimties metų neturinti mergaitė mokosi išgyventi viena, naudojasi gamtos siūlomomis gėrybėmis, pelkėse randa paguodą ir prieglobstį. Nepasiduoda – atrėmusi visus išbandymus ne tik sugeba užsitikrinti savo finansinį užnugarį, tačiau geba iš naujo atrasti meilę, artimo žmogaus šilumą bei netgi išmokti rašyti. Tačiau viską apverčia miesto pažibos Čeiso Endriuso mirtis – 1969 rudenį jo kūnas randamas prie ugniagesių bokšto, o pagrindine įtariamąją tampa Kaja.

Kritikų žodis

„Ten, kur gieda vėžiai” – ne tik istorija apie meilę ir nusikaltimą, ne tik odė laukinei gamtai. Tai skausmingai gražus pasakojimas apie žmogaus sugebėjimą išlikti.

Asmeninė nuomonė

Man patiko. Tai knyga – kaip nepasimesti gyvenime, kaip ištverti, kovoti, grumtis, atsitiesti ir bet kokioje situacijoje išlikti žmogumi.

Gero visiems skaitymo!

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Kumečių filialo vyresn. bibliotekininkė
Nijolė Pocevičienė