Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

Sausio 13-ąją prisimenant…

Spausdinti

„Vėliavą ne taip sunku iškelti, kaip sunku per kasdienybę nešti” (Just. Marcinkevičius)

Sausio 13-oji… Ši data amžiams įrėžta į tautos atmintį. Jau 30 metų kiekvieną sausio 13-tą mes degame lange žvakelę, tuo sakydami, kad nepamirštame stojusių už Lietuvos laisvę ir žuvusių už ją. Nepamiršime ir būsime dėkingi už tą atsidavimą, ryžtą, už tą didžiausią auką, kurią jie atidavė mūsų Tėvynės labui.

Tomis sausio dienomis dauguma tapo didvyriais – nežinomais, neapdovanotais medaliais, negarbstomais ir neliaupsinamais, nes ne dėl liaupsių ir garbės iš visų Lietuvos kampelių plūdo žmonės prie Seimo, prie Radijo ir televizijos komiteto, prie Televizijos bokšto. Jauni ir seni, vyrai ir moterys, studentai ir profesoriai, darbininkai ir žemdirbiai, moksleiviai ir mokytojai, lietuviai, lenkai, rusai- visi, kas galėjo, pasikeisdami budėjo prie šių objektų, kad taikiu pasipriešinimu pasakytų visam pasauliui: „Mes norim būti laisvi!“

Degė laužai, skambėjo dainos, beginkliai žmonės drąsiai stovėjo prieš sunkiąja karine technika ginkluotus desantininkus. Ir nors Televizijos bokštas bei Radijo bei televizijos komitetas buvo užimtas, Lietuvos balsas visame pasaulyje buvo girdimas iš radijo transliacinės stoties Sitkūnuose. „Tą įsimintiną naktį neturėjome jokių viršininkų. Iš širdies darėme viską, kad apgintume savo šalies nepriklausomybę. Manau, kad mums pavyko tai padaryti todėl, kad prie saugomų objektų susirinko didžiulės minios žmonių – beveik visa LIETUVA“, – tai radijo transliacinės stoties Sitkūnuose sausio 13-osios gynėjo A. Zubės liudijimas.

Sovietų Sąjungos vadovybės bandymas išprovokuoti nesantaiką tarp įvairių tautybių Lietuvos piliečių, pateikti šiuos įvykius kaip dviejų ginkluotų pusių kovą nepavyko ir gana greitai Sovietų armijai teko iš užimtų objektų pasitraukti. Lietuva taikiu pasipriešinimu įrodė savo teisę į laisvę ir nepriklausomybę.

Tauta bus gyva tol, kol jos vaikai savo širdyse nešios Tėvynės meilės kibirkštį.

Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Venciūnų filialo vyresn. bibliotekininkė
Jolita Jaruševičienė