Alytaus rajono viešoji biblioteka

Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Grožinė literatūra
Jaunimo garantijos
Knygų recenzijos
Literatūra vaikams
Naujienos
Naujos knygos
Parodos
Renginiai
Šakinė literatūra
final-logo

DĖMESIO! Skelbiame naują kūrybinio rašymo konkursą „Stebuklinga kalėdinė pasaka“

Spausdinti

Sveiki gyvi, brangūs bičiuliai! Skubame su jumis pasidalinti džiugia žinia! Tikiuosi dar pamenate pavasarį per pirmąjį karantiną skelbtą kūrybinio rašymo konkursą? Tuomet vos tik jį paskelbus sulaukėme didelio jūsų susidomėjimo. Tad dabar atslinkus antrajai koronaviruso bangai rajono viešoji biblioteka vėl skelbia kūrybinio rašymo konkursą. Tik šį kartą ne velykinį, bet kalėdinį: „STEBUKLINGA KALĖDINĖ PASAKA“. Kodėl kalėdinė? Nes per Kalėdas išties nutinka daug keistų, paslaptingų ir net stebuklingų dalykų, apie kuriuos manau verta parašyti ir visiems papasakoti.

KONKURSO NUOSTATUS RASITE ČIA, bet trumpai priminsiu, jog aiškiai ranka parašytas savo pasakaites nuskenavę ar nufotografavę iki sausio 6-os dienos atsiųskite į rajono viešąją biblioteką (el. p. skaitykla@alytus.rvb.lt)  arba į jums artimiausią mūsų bibliotekos filialą. Pasakos apimtis – 1-1,5 lapo. Siųsdami pasakas nepamirškite nurodyti savo vardo, pavardės, amžiaus ir telefono numerio, kad reikalui esant galėtume su jumis susisiekti. Nors konkurso nuostatuose minimi keturi pagrindiniai pasakos veikėjai (Kalėdų Senelis, gerasis nykštukas, išdykęs velniukas ir linksmasis senis besmegenis), kuriuos rekomenduojame paminėti kuriant pasaką, mes nenorime varžyti jūsų fantazijos. Tad veikėjus galite drąsiai keisti, o jų skaičių didinti savo nuožiūra.

Galbūt jūs sugalvosite keliauti pas Kalėdų Senelį į Laplandiją? Tuomet jūsų pasakoje gali atsirasti ir šiauriniai elniai, baltieji lokiai, gerieji elfai ar piktieji troliai, bandantys apkartinti jūsų kelionę. O jei liksite namie, galbūt kalėdinę pasaką jums padės sukurti Kalėdų Senelis, jo pagalbininkas nykštukas, šelmis velniukas ar koks nors padykęs kaukas. Spręsti jums. O tiems, kurie vis tik nežino, nuo ko pradėti kurti pasaką, pateiksime keletą naudingų specialistų patarimų.

1. Sugalvokite veikėją. Nupieškite kaip jis atrodys, o paskui papuoškite jį įvairiomis detalėmis. Jei iš pirmo karto nupiešti nepavyks – perpieškite jį iš naujo. Kuo daugiau kartų jį perpiešite, tuo jūsų veikėjas tik gražės.

2. Pagalvokite, koks bus jūsų veikėjas. Ar jis skraidys ar plaukios? Ar bus pikčiurna ar linksmas? Galbūt jis didelis smaližius, o gal užuomarša?

3. Parinkite savo veikėjui įdomų, skambų ir įsimintiną vardą. Priderinkite jį prie veikėjo savybių ir pomėgių. Jei jis meškutė – galbūt Lepeškutė, o jei veikėjas mėgsta saldumynus – galbūt Smaližius. Viskas priklauso nuo jūsų išmonės ir fantazijos.

4. Tačiau kokia gi pasaka be nuotykių! Taigi pats metas nublokšti veikėją į įvykių verpetą. Tegu nutinka bet kas. Kuo įvykis keistesnis, tuo geriau. Prigalvokite herojams visokių sunkumų ir užduočių. O paskui ieškokite būdų, kaip veikėjas tuos sunkumus galėtų išspręsti. Gal trūksta veikėjų, kurie jam trukdytų ar padėtų? Tai pridėkite papildomų veikėjų, juk nuo to pasaka tik taps dar labiau įdomesnė.

5. O dabar – laiminga pabaiga! O gal nelaiminga… Galbūt baisi… Nesvarbu, kaip pradėsite savo pasaką, daug svarbiau kaip ją pabaigsite. Pamąstykite, apie ką gi jūsų pasaka ir ką jūs savo papasakota istorija mums norėjote pasakyti. Galbūt, kad reikia elgtis taip, kaip mums liepia sąžinė, nors tai dažniausiai nenaudinga. O gal tai, kad ne viskas ko norime mums atneša laimę. Spręsti paliekame jums.

Jūsų parašytas ir mums atsiųstas pasakas įkelsime į bibliotekos interneto svetainę bei bibliotekos „Facebook“ paskyrą (#StebuklingaKalėdinėPasaka), tad visi norintys galės su jomis susipažinti neiškėlę kojų iš namų.

Na, o dabar susikaupkite, patogiai įsitaisykite ir pasiėmę rašiklį bei baltą popieriaus lapą jame išraitykite: „Stebuklinga kalėdinė pasaka“. Sėkmės jums kūryboje!

Arnoldas Šatrauskas